skip to Main Content

Vintergækker – har du en formue i haven?

Når de frejdige, hvide vintergækker dukker op, et det sikkert tegn på, at foråret så småt kan skimtes i horisonten – også selvom det stadigvæk er frost og sne. Nogle vintergækker er sjældne og kan være mange penge værd. Så gå ud i haven og tjek efter, om dine vintergækker hører til de mere usædvanlige af slagsen!

Vintergækker er nogle af de allerførste blomster, der titter op, og ofte kæmper de grønne spirer sig op gennem sne og is. De ser så sarte og fine ud, men i virkeligheden er de nogle små seje fyre! De senere år er interessen for vintergækker steget betragteligt. Der afholdes vintergæk-festivaler, og bl.a. i England, Holland og herhjemme findes der (besøgs)haver, hvor vægten er lagt på vintergækkerne. På latin hedder de Galanthus, og hvis du er vild med dem, er du noget så fornemt som galanthofil! Navnet er sammensat af de græske ord gala, som betyder mælk – og anthos, som betyder blomst.

En krukkefuld vintergækker giver løfter om forår!

MANGE FORSKELLIGE: Jeg har tidligere skrevet om vintergækker, men de tåler at blive fortalt om igen. Hvis du tror, at de alle er en og samme sag, kan du godt tro om! Når man ser grupperne af de små, hvide fyre lidt på afstand, ser de nogenlunde ens ud. Men der er i virkeligheden stor forskel på dem. Der findes mange forskellige arter og ca. 8000 forskellige sorter.

Nogle af dem er meget usædvanlige, og løgene kan koste mindre formuer. Det er sjovt at gå ud i haven og kigge nærmere på blomsterne – hvordan de er opbygget, og hvorledes aftegningerne ser ud. Det har jeg selv gjort i håbet om at finde et par sjældenheder og blive en holden kvinde – men ak, mine er allesammen helt almindelige. Måske hører dine til de mere usædvanlige af slagsen?

Nye vintergækker kan opstå som hybrider, når forskellige sorter krydses. Enten på naturlig bier-og-blomster-vis eller med en håndsrækning fra avlerne. Også eksisterende sorter kan mutere og danne helt nye. Den meget almindelige Galanthus nivalis ses i masser af haver – både som enkelt og fyldt. Begge to har hvide dækblade og et lille omvendt hjerte på kanten af den inderste klokke. Hvis dine vintergækker ser ‘anderledes’ ud, kan det måske være en sjælden eller ukendt sort.

Fra venstre: ‘Thym’, ‘Merlin’ og ‘Wendy’s Gold’ (en af mine favoritter)

Fra venstre: ‘Wasp’, ‘Walrus’ og ‘Trumps’ (hm …, sikken et navn!)

Fra venstre: ‘Lady Elphinstone’, ‘Cordelia’ og ‘Rodmarston’

LØG TIL EN FORMUE: De mest sjældne vintergækker er efterstræbte samlerobjekter for vintergæk-freaks. Nørderne betaler gerne mindre formuer for dem. Det er slet ikke ualmindeligt at skulle af med flere hundrede kroner, ja måske langt over tusind for et eneste løg. Crazy!

KØB SJÆLDNE VINTERGÆKKER: I både Holland og England afholder man vintergækfestivaler, og den 6. – 7. februar er der planlagt ’Vintergække Weekend’ i Gartneriet Spiren med besøg af eksperter og avlere fra både ind- og udland.. Det får Corona-nedlukningen nok desværre sat en stopper for – øv. Sidste år var de dyreste løg af sorten ‘Golden Fleece’ til 1760 kr., og de blev lynhurtigt udsolgt. I stedet for kan du købe andre sorter/arter online, fx hos den engelske webside for Avon Bulbs. De har mange spændende (og dyre!) løg!

For et par år siden var jeg på vintergæk-rejse i februar med Haveselskabet. Turen gik til Holland, og vi besøgte adskillige haver og en skøn havefestival i De Boschhoeve.

NY BOG: Min svenske kollega og gode haveven, haveeksperten Gunnel Carlson har sammen med Elisabeth Svalin Gunnarsson for nyligt skrevet en fin bog om vintergækker. Den udkom sidste efterår og hedder ’Snödroppar, en galanthofil kærlighedshistorie’. Den kan bl.a. bestilles via William Dams Boghandel.

This Post Has 2 Comments

  1. Spændende bog. Vintergækker er så elegante, synes jeg.
    Jeg fandt engang en meget lidt sjælden dorotealilje, dog ikke den almindelige, men den er vist desværre forsvundet sammen med staudeomplantning. Tanken om at blive en holden kvinde af en pludselig mutation er herlig.
    Lad os håbe, det lykkes. Den af os, det sker for, giver et glas vin på terrassen, ikke?
    Mange hilsener Lisbeth

    1. Hej Lisbeth – dorotealiljen er jo ikke en rigtig vintergæk, men en slægtning – men det ved du helt sikkert! Jeg er sikker på, der også er samlere, der vil betale godt for sjældne løg af den. Så kommer jeg til et glas vin på terrassen – når den slags igen kan lade sig gøre! Bedste hilsner Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top