skip to Main Content

En julehilsen med tilbageblik på mit haveår

Nu er der er kun godt to uger tilbage af året, og det er tid til at gøre status.

GRØNNE LYSPUNKTER

2020 har været et forbandet år i Coronaens tegn. Vi har alle uden undtagelse været påvirket. Nogle desværre med alvorlige forløb og store forandringer af livsvilkår, mens andre er sluppet mere helskindet igennem. – Midt i alt dette har der dog også været lyspunkter. Et af dem er, at mange mennesker har (gen)opdaget naturen og deres haver. At være udenfor i det fri, er noget af det bedste, vi har kunnet gøre for os selv. Mange er begyndt at gå ture i skoven og naturen. – Vi, som er så heldige at ha’ en have, har fundet haveglæden frem. Det er lang tid siden, der har været arbejdet så meget med at omlægge, dyrke og nyde de kostbare kvadratmeter. – Dette kan det meste af den grønne branche tale med om: Haveselskabet har fået masser af nye medlemmer – planteskolerne boomer med salg af planter og tilbehør – havedesignere og –arkitekter har lange ventelister med folk, der skal have tegnet haveplaner og ønsker planteforslag – salget af havebøger er steget, og det samme er bibliotekernes udlån. For mit eget vedkommende som havebogsforfatter og forlægger, har dette jo været en dejlig tendens.

DEN NYE BOG

Overdam Planteskole og Poul Petersens og min nye bog om græsser

Nedlukningen i foråret og aflysning af foredrag gav mig arbejdsro til at gøre min seneste bog færdig, DESIGN MED GRÆSSER – MERE NATUR I HAVER OG ANLÆG. Den er skrevet sammen med Poul Petersen fra Overdam Planteskole, som mange sikkert kender. Poul er vores førende ekspert i græsser, kendt langt ud over landets grænser. Det har været et spændende, lærerigt og dejligt samarbejde. – Bogen udkom i september og har fået fantastisk flotte anmeldelser. Græsser og natur er tidens hotte trend, og allerede nu efter knap  tre måneder er næsten halvdelen af oplaget på 3000 solgt. Både til private, til studerende og dem, der beskæftiger sig professionelt med det grønne område. Her kan du læse mere om Overdam Planteskole og om Design med græsser (samt mine andre bøger). Måske en sidste-øjeblik julegave til dig selv eller en anden haveelsker!

BESØG I DANSKE HAVER

De fleste af mine haverejser til udlandet blev desværre ikke til noget, bl.a. Chelsea Flower Show, som jeg ellers besøger hvert eneste år. Til gengæld har jeg i stedet for kørt en del omkring i vores eget dejlige land, både sammen med min mand Georg og med min gode kollega, havedesigner Birgitte Busch, og vi har besøgt mange skønne haver, ikke mindst i Jylland. Man glemmer ofte, at også Danmark byder på store oplevelser og pragtfuld natur! – Det blev til spændende besøg i bl.a. Furiehaven, Den franske have, og mange flere samt et gensyn med Haven i Hune, som jeg ikke havde set, siden jeg besøgte den, da Anne Just levede. Tak til alle jer, der så gæstfrit har taget imod mig.

Furiehaven

Anne Just’s Haven i Hune

VORES EGEN HAVE

Vi har også været i gang i vores egen have; Georg og jeg holdt ‘Åben have’ midt på sommeren, og det er dejligt at få besøg af engagerede havemennesker! Til havearbejdet har vi Ind imellem fået hjælp af vores barnebarn Lukas, som efterhånden er blevet ret erfaren. Så dygtig, at han har taget job som havemand ved siden af sine studier. Det har været enormt hyggeligt og effektivt at have ham som medhjælper; han kan klare det, der efterhånden er blevet for tungt for mig.Vores yngste barnebarn Victor har hænderne skruet vældig godt på og er ved at uddanne sig til bygningssnedker. Han har lavet sit eget lille firma, Ewald Snedker. Så han hjælper os med at reparere ting og sager – og hans næste projekt bliver en ny havelåge til foråret. Skønt at kunne trække på to dygtige unge fyre!

Lukas og Victor i fuld gang i vores have

RIGTIG GLÆDELIG JUL OG ET GODT (HAVE)NYTÅR!

Nu er julen op over, og for en gangs skyld har jeg haft tid til at gøre lidt mere ud af den. Julepynten er kommet frem tidligere end ellers, og der er kommet lys og juleudsmykning i haven. Vi skal fejre jul sammen med vores nærmeste familie, som vi heldigvis også har kunnet se hele året. Jeg vil slutte af med at ønske jer alle sammen et godt 2021, hvor vi forhåbentlig – med de kommende vaccinationer – kan slippe ud af Coronaens jerngreb. Jeg håber, det bliver til mange dejlige timer ude i det fri, hvor I kan nyde havelivets lyksaligheder.

This Post Has 4 Comments

 1. Glædelig jul og godt nytår!
  Det var et velskrevet indlæg, som helt nøgternt beskriver året 2020 på godt og ondt.Jeg tror også at flere har fundet ud af at DK har meget at byde på.Flere nyder nu deres haver og mange opfører drivhuse og orangerier så haven kan bruges i dårligt vejr og på alle årstider.
  Jeg har købt din nyeste bog og har derfor fået lyst til at bytte nogle stauder ud med græsser.De fleste græsser er graciøse og fremfor alt nemme at dyrke og passe.Med alderen er lysten til havearbejdet nok større end kræfterne til at udføre det, så man må prøve at forenkle eller/og håbe på en hjælpende hånd!😃

  1. Kære Lise
   Tak for de pæne ord! Og dejligt at høre, at Græsbogen har sat noget nyt i gang i din have. Uh, jeg kender det fra mig selv – det der med at lysten til havearbejde er større end min (og min mands) formåen. Derfor er jeg også så taknemmelig for de to knægte!
   Mange glade havehilsner fra Nina

 2. Hej Nina.

  Tak for tilsendte

  Ja vi så også TV udsendelsen med Poul Petersen. Dejligt endelig at se en Dansk TV udsendelse med en der virkelig ved hvad han taler om.

  Jeg kan se at du har besøgt Furiehaven i år og det kan derfor undre mig en smule at du ikke samtidig benyttede lejligheden til at kigge ind hos os, vi bor jo trods alt ikke mere end omkring 5 km. fra hinanden.

  Kan du og din familie have en rigtig god jul og et godt nytår.

  De bedste hilsner
  Elmer

  1. Kære Elmer
   Ja, jeg burde da have besøgt dig også – men overså helt, at du bor i nærheden. Det var en fejl, som jeg meget gerne vil råde bod på en anden gang.
   Og endnu en gang ja – Poul Petersen er en utrolig vidende havemand og en glimrende formidler. Jeg er meget glad for at have fået mulighed for at skrive græsbogen sammen med ham.
   Jeg ønsker også dig og din familie en god jul og et glædeligt nytår.
   Mange glade havehilsner fra Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top