skip to Main Content

Skab en skøn altan

Foråret er i den grad over os, og for alle med altan er det ikke en dag for tidligt at komme ud og gøre den klar til de kommende måneder. En altan er jo i virkeligheden en lille have højt til vejrs. Måske er det potter og plantekasser, der skal have nyt indhold – måske trænger møblerne til en omgang efter at have været stillet af vejen hele vinteren – eller måske skal du i gang med at indrette din altan helt fra scratch, med både ny beplantning og møblering. –  Min seneste bog hedder DESIGN DIN ALTAN OG TAGTERRASSE. Den er en grundbog smækfyldt med faktuelle ideer og inspiration, som fortæller alt, hvad der er værd at vide om dette emne. Herfra har jeg plukket af ideerne og de gode råd. Jeg afholder også et par altan-workshops sidst i april. Det kan du læse mere om til slut i nyhedsbrevet.

Altanen er en livline til det fri. Foto Nina Ewald

Start med rengøringen Altanen er helt sikkert blevet snavset af vind og gennem de seneste måneder. Det betyder, at vægge og gulve skal fejes og vaskes ned. Også havemøblerne kan trænge til en omgang. Har du plastik-, metal-, nonwood eller rattanmøbler, er de lige til at spule og vaske af med sæbevand, mens træmøbler måske skal slibes let og have en gang træolie eller anden beskyttelse. Ligeledes er det en god ide at få vasket tæpper og alle aftagelige betræk fra puder og hynder, så de igen bliver friske og velduftende.

Nu er det forår og tid til at gøre altanen klar til de varme måneders udeliv. Foto Nina Ewald

Læg en slagplan.På den måde får du det maksimale ud af kvadratmeterne. Tænk over, hvordan vil du bruge altanen: til afslapning, til spisning, dyrkning af bær/grønt/krydderurter, som en blomstrende oase eller noget helt femte. Hvad skal der helst være plads til? Hvilken stil skal der være – og endelig: kan vægge og lofter inddrages og danne baggrund for klatreplanter, hylder, vægdrivhus og lignende?  Som udgangspunkt vil jeg anbefale, at du måler altanen op, f.eks. 1:10 (1 meter = 10 cm på papiret) og tegner en plan, inden du går i gang. Så kan du på forhånd se, hvordan du får plads til dine ideer.

Det er en rigtig god ide at måle din altan op og tegne en plan. Tegning Kirsten Koch. Foto Nina Ewald

Før planerne ud i livet Først og fremmest skal du have møblerne på plads; det er dem, der afgør, hvordan du kan bruge den forhåndenværende plads. De fleste vil gerne kunne sidde ude og spise, og afhængig af pladsen kan du møblere med spisebord og stole og/eller en (lille) sofa og et par behagelige stole. Det oplagt at bruge folde- eller klapmøbler, som kan slå sammen og ikke fylder meget, når de ikke er i brug. Tænk også gerne i møbler med flere funktioner, som f.eks. et bord med tørrestativ under eller en bænk med rum nedenunder til opbevaring.

Indretning med kasse-elementer fra Land Højbede. Design Dorthe Kvist. Foto Nina Ewald

Herligt med (masser af planter) Det giver en særlig følelse af natur og frihed med  planter på altanen. Dem kan du have i potter, krukker samt altan- og plantekasser. Husk, at jo mindre plantebeholderne er, jo oftere skal du vande. Brug pladsen opad og vælg gerne (klatre)planter, der kan gro op ad væggene eller hænge i ampler. – Du kan plante alt muligt, fra sommerblomster og krydderurter til løg, stauder, (frugt)buske og træer. På den måde kan du selv bestemme, hvad din altan skal bruges til; fra spiselig køkkenhave til en blomstrende oase eller en staude- og skærehave, hvor du kan hente blomster til buketter og dekorationer.

Design din altan, foto Juliana  

Den spiselige altan med forskellige mindre drivhuse. Foto Juliana Drivhuse

Stil og stemning Hvad enten du er til romantisk idyl, moderne, rene linjer, fest og farver, madlavning i det fri – eller noget helt fjerde, kan du med den rigtige indretning og beplantning skabe lige det frirum på altanen, som du har lyst til.

‘Den romantiske altan’, fra min store altanudstilling i Tivoli, på Koncertsalens balkon. Foto Nina Ewald

Workshop om altaner I slutningen af april måned 2023 holder jeg to workshops om altaner, hvor du får  personlige råd til din egen altan samt forslag til egnede planter. Det foregår på Bettina Andreasens altan, som er afbilledet flere steder i bogen. Læs mere om arrangementerne HER. Del gerne nyhedsbrevet med venner og bekendte, som har altan!

Links til butikker, der forhandler udstyr til altaner: Altanbutikken, Altan-Alferne, Altanliv, Juliana Drivhuse Læs mere om Design din altan og tagterrasse

Design din altan og tagterrasse, af Nina Ewald

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top