skip to Main Content

Brug storm- og sneskader til fornyelse af haven!

Vi er rigtig mange haveejere, der har fået større eller mindre dele af vores haver raseret af stormene de sidste uger – og af det voldsomme snevejr, vi fik i slutningen af november. Træer væltede eller flækkede, grene brækkede af buske klaskede sammen under snedynernes heftige favntag.  Mange af os (mig selv inklusiv) er kommet ud til et sørgeligt syn med vingeskudte buske og træer. Noget kunne reddes med en hurtig indsats – andet var endegyldigt ødelagt.

I stedet for at ærgre sig over det, der ikke kan laves om på, skal vi meget hellere tænke positive tanker. Overvej, hvordan du nu kan forny din haver – måske trængte den i virkeligheden til en ansigtsløftning! Og genbrug alt det dejlige materiale, du har fået forærende, i form af træstammer, grene, kvas mm.

I min bog fra foråret 2015, KREATIVT GENBRUG – IDEER TIL HAVEN, omhandler et af kapitlerne havens og naturens materialer. Herunder får du en smagsprøve på bogen – og en håndfuld gode ideer til, hvordan du kan forvandle alt det, der nu bare ligger til ingen nytte og skab nye, spændende indslag i haven.

Du kan læse mere om bogen – og mine andre bøger, når du går ind på fanebladet ‘bøger’ øverst på siden.

 

598-88a

Sav tykke stammer op i forskellige længder og anbrings dem i et hjørne af haven, stablet til forskellige niveauer. Alle tiders legeplads for ungerne, som vil elske at løbe, hoppe og lege tagfat på dem. (Idé Lisbet Kaare)

663-213a

Sav stammerne op i nogenlunde ens længder og brug dem som hegn i (sommerhus)haven. Fint ser det ud, at et lille træ her har fået lov til at blive stående imellem dem! (Idé Birgitte Busch)

599-47

Stubben er blevet forvandlet til et lille stykke havekunst. Ovenpå er sømmet en halmkrans fast og i den er der plantet husløg. Den grønblå, irrede kugle er i virkeligheden en flyder fra cisternen til et gammeldags vandkloset. (Idé Helle Glad)

645-5523

Gem større, nogenlunde lige grene og brug dem til opbinding. Her gør tipierne det ud for både stativer til klatreplanter og som dekorative portaler hen over den bugtede sti. (Fra Harlow Carr Garden)

3770

Kvas, ris og smågrene, som ellers ikke rigtig kan bruges, kan du lave et flot kvashegn af. Det egner sig godt til en naturhave. Pindsvin, fugle og insekter vil elske det. Du slår lodrette stolper i jorden og mellem dem anbringes kvaset og stampes godt sammen. Efterhånden som det nederste kvas nedbrydes af fugt, vind og vejr, bliver der plads til at anbringe mere ovenpå.

674-558 CHa

Alt overskudsmateriale fra buske og træer, som ikke kan bruges til andet, kan du lave flis af. Flismaskiner kan lejes i bl.a. byggemarkeder. Brug flisen som bunddække eller på stier. Med tiden bliver flisen patineret og farven skifter fra gylden til mørkere brun. (Fra Chelsea Flower Show)

 

Save

This Post Has 4 Comments

  1. Det er rigtig gode ideer, som bogen jo også er fuld af. Jeg synes, det er let at lære sig selv at blive genbrugs-kreativ, når man først har fået øjnene op for det. De uplanlagte ting kan nemlig vise sig at være en fantastisk nyskabelse i haven.

  2. Man skal afgjort se muligheder i stormskader! Der kommer altid noget godt ud af det, men heldigvis har stormen ikke ødelagt noget i Aalborg. Super at følge dine nyhedsbreve – ha ha computerfærdighederne virker!

    Havehilsner

    1. Godt, at I undgik skader i Aalborg. Og tak for de pæne ord om nuhedsbrevene. Dem udgiver jeg sammen med havedesigner Birgitte Busch, så hun skal have en stor del af æren! 🙂 Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top