skip to Main Content

HØNSETID I HAVEN

Foråret står for frodighed og frugtbarhed! Og hvad er vel mere symbol på dette end frisklagte æg? Allerhelst dem vi kan hente i egen hønsegård, hvor vi ved, at hønsene lever et godt liv! Mange haveejere – ikke kun landboere, men også os med villahaver – har en drøm om at holde høns og kunne gå ud hver dag og samle en kurvfuld nylagte æg af egen avl. Der er gang i hønsegårdsbyggeriet i disse uger rundt om i det ganske land.

For et par år siden besøgte jeg RHS Flower Show i Tatton Park, lidt udenfor Manchester. Det er et af det engelske haveselskabs store, årlige haveshows, på linje med Chelsea Flower Show. Der faldt jeg for en festlig udstillingshave, opbygget som hønsegård. Den var fuld af charmerende detaljer. Centrum var et grønmalet hønsehus, hævet over jorden, med en hønserampe op til de indendørs faciliteter. Udenfor var der frodig beplantning og et stort område til at gå og pirke i. Regnvandstønde til forsyning af frisk drikkevand manglede heller ikke – ej heller et lille bord,  så man kunne slå sig ned og nyde en kop ‘a nice cup of tea’. Ikke noget dårligt sted at være høne!

Selv har vi ingen hønsegård i haven, men nøjes med en bigård, og jeg har faktisk ikke specielt megen forstand på indretning af hønsegårde. Der vil sikkert være noget her, som en garvet hønseejer vil kunne påpege, bør være anderledes. Billederne er bare ment som et sjovt eksempel på, at du kan prøve at tænke alternativt, når hønsegården skal indrettes. Her er i hvert tilfælde inspiration at hente til finurlige detaljer. Kom gerne med kommentarer!

GODE HØNSEBØGER: Jens Juhl og Sølva Falgren, ØkohønsJørgen Liljensøe, Den store hønsebogWilhelm Bauer, Byg et hønsehus

Hønsegård i haven
Hønsegård i haven med alt, hvad et hønsehjerte kan begære!
Trædesten og pirkeflis
Trædesten og pirkeflis
O at være en høne
“O at være en høne, ingen kan finde, hvor er. Gemme sig dybt i en have, pikke et rødhudet bær” (Frank Jæger)
Over hønsegården knejser vejrhanen
Over hønsegården knejser vejrhanen
Frisklagte æg
Frisklagte æg af egen avl giver godt hønseliv og en god smag i munden!

 

This Post Has 2 Comments

  1. Det er et yndigt lille hønsearrangement, høns er skønne husdyr at have, de er kønne og sjove at iagttage og så kan de blive helt tamme. Men, men, men høns sviner også, og de vil ihvertfald flyve op på alt hvad der står i hønsgården, så det lille bord med thekop vil blive overskidt, hvis man var så tåbelig, at pynte med det i hønsegården.

    Imidlertid synes jeg, at der er mange andre og mere sunde måder at pynte en hønsegård; man kunne for eksempel hænge en stor tyk gren op i en overdækket gård, her vile hønsene hoppe op og gynge, i det hele taget skal høns aktiveres for ikke at kede sig, om vinteren kan man hænge en hel grønkål op, så hønsene skal arbejde lidt for at nå det grønne. På Pinterest er der utallige forslag til aktivering af høns.

    1. Tak Karin, for dine gode synspunkter omkring at indrette hønsegård. Jeg kan forstå, at den der med et yndigt lille bord er en nitte! Nu vil jeg så kikke videre på Pinterest efter andre ideer. Bedste hilsner Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top