skip to Main Content

Højdepunkter i min have i 2015

Første juledag er hos mig pr. definition beregnet til kun til at gøre lige de ting, jeg har lyst til: stå sent op, gå rundt i nattøj og uglet hår, spise usundt og flade ud foran fjerneren! I år har jeg også haft rigtig meget lyst til at gøre status over året i min have og fortælle om det her på min nye blog. Spritny er bloggen vel efterhånden ikke, for den startede i midten af november, og jeg har været utrolig glad for den positive modtagelse, den har fået. Pt. er der 88, der abonnerer på at få en automatisk mail, når jeg lægger et nyt indlæg på. Det kan du også gøre her på forsiden. Nå, nok om det. Nu til status på haveåret!

Selvom jeg egentlig ikke synes, der sker så meget fra år til år, kan jeg alligevel godt se af de billeder, jeg tager hvert eneste år, at der er en kontinuerlig udvikling i haven. Der har været mange begivenheder og oplevelser – både dejlige og mindre gode – i løbet af de seneste12 måneder. Jeg lægger ud med et indledningsbillede, hvor du kan se haven, som den så ud for et år siden – dækket af sne.

7 DSC_6004

Så springer jeg rask til 31. maj, hvor vi holdt ‘Åben have’ i forbindelse med Haveselskabets havefestival. Vi holder altid åbent en gang om året – og jeg skal nok fortælle om senere, hvornår det bliver til næste år. I år kom der rigtig mange – og jeg elsker at få besøg af interesserede og vidende havemennesker, som jeg kan udveksle erfaringer og synspunkter med!

 

8 DSC_7693

I juni sværmede Georgs bier, og det gjorde de faktisk tre gange i løbet af et par uger, så hans forventede honninghøst blev formindsket kraftigt. ØV! Her er han i gang med at indsamle sværme, så han kan starte en ny familie.

 

9 DSC_7732

På min fødselsdag, den 5. juli, plejer de fleste af vores mange roser at være i fuldt flor – og det holdt også stik i år. Her er det den stærkt duftende ‘Tuscany Superb’ i forgrunden og den lyserøde ‘Clair Renaissance’ til højre i baggrunden. Sammen med sporebaldrian, katost og fingerbøl.

 

10 IMG_2325

Da vi kom hjem fra ferie i slutningen af juli, opdagede jeg til min skræk, at der havde været en invasion af dræbersnegle, som havde gnasket sig gennem de fleste af min dahlier. Det var den rene katastrofe, og det viste sig, at det var helt generelt for Rudersdal Kommune, som jeg bor i. Jeg gik fluks i gang med aflivning og udstrøning af Ferramol.

 

15 20151025_123720_004

Det lykkedes at komme de fleste af bæsterne til livs. Så hen på sensommeren kunne jeg alligevel plukke dahlia i kurvevis!

 

13 DSC_8769

Her stod tidligere en udendørs olietank, som blev fjernet i begyndelsen af året. I stedet for har jeg nu anlagt et hosta- og hortensiabed. Allerede det første år er det nu fuldt tilgroet, og hortensiaerne blomstrer på livet løs i midten af september. Spejlet er med til at skabe lys i det skyggefulde hjørne.

 

12 DSC_8478

En stor rødgran var med at skjule olietanken, men gjorde også hjørnet bagved meget mørkt. Nu er granen blevet opstammet i paraplyfacon, der giver lys bagved og samtidig skaber perspektiv.

 

17a

I begyndelsen af oktober er æblerne på vores store, gamle ‘Belle de Boscoop’ træ modne, og i stedet for at lade broderparten af de tusindvis af æbler gå til spilde, har vi en tradition med ‘store æblepressedag’, hvor familien mødes og plukker æbler til at presse saft af. Her er mine børnebørn Anton, Oscar og Lukas i gang med at plukke.

 

19a

Vi har investeret i en solid presse, og det bliver til mange, mange liter skøn æblesaft – til fordeling mellem deltagerne! Noget drikkes straks, andet fryses ned – og noget bliver kogt ind til æblesirup.Uhm!

 

21 20151122_100402

Natten til den 22. november fik vi et voldsomt snefald med tyk og tung, våd sne. Aldrig i de mere end tredive år, vi har boet her, har vi oplevet noget lignende. Buske og træer flækkede og væltede, og vores store, gamle ligusterhæk segnede under vægten. Det har vist sig, at den ikke står til at redde, så i begyndelsen af næste år får den en ikke-planlagt foryngelseskur og bliver savet helt ned til jorden. Med sit store, gode rodnet skal den nok skyde hurtigt igen, men der bliver et par år med et mærkeligt, åbent indkik!

 

20151225_130628b

Så er jeg igennem året – og her ses det samme motiv som på indledningsbilledet – blot et år senere. Det ser fuldstændigt forårsagtigtigt ud, selvom datoen siger 25. december 2015.  Er det klimaforandringer, eller hvad sker? Jeg venter med længsel og spænding på at tage hul på det nye haveår!

 

 

 

 

This Post Has 4 Comments

 1. En blog er et godt sted at gøre status for haven og det er sjovt at se tilbage på haveåret. Især snevejrets hærgen får konsekvenser for jeres have må jeg nok sige. En nedklipning af hækken er ikke sjov, hvis man kan lide privatliv;) Mine hække lagde sig også ned ind mod to naboer, men jeg fik trukket dem op igen.
  Især havefestivaldagene er et højdepunkt for en haveglad. Det er så dejligt at holde åben have, men også utrolig inspirerende at komme ud og se andres haver. Jeg besøgte din for et par år siden og var glad for at I var flere i området som åbnede jeres haver samtidig så jeg kunne køre rundt til alle.
  Jeg har forsøgt at lægge et link til din hjemmeside i min linkliste, men det går ikke så godt – jeg prøver senere igen.
  Glædelig bagjul:-)

  1. Tak Lisbeth for din julehilsen – også glædelig bagjultil dig! Vi forsøger at samle nogle flere haver med samme åbningsdag igen til næste år. Det skal jeg nok skrive om til den tid! Håber, du kan få lagt et link ind – Det bliver et at mine næste tiltag her på bloggen – at samle en række gode links. 🙂 Nina

 2. Hej Nina, dejligt T se din have løbende gennem året, det gav mig to nye ideer, det er jo ikke så ringe endda. Opstamning af granentræet og stakittet udenfor drivhuset. Jeg har selv et rum ved indgangen til mit driiiiverhus, men vil gerne lave et rum på den anden side, så det er altid dejligt at kigge på andres blogge og her nu til nytår kommer der jo nok en del tilbagekig. Jeg må indrømme at jeg elsker at holde åben have og snakke med folk og uddele erfaringer, men ikke lige havefestival, det var ganske enkelt forfærdeligt. Der kom godt nok mange mennesker, men det var så tydeligt at de fleste bare var på tur og ikke specielt haveinteresseret, måske et vestjydefænomen. Vi tager entre, da det er et stort stykke arbejde at holde en stor have for at den skal se pæn ud, det koster også. Men at se hvordan de kunne sno sig for at undgå det, ja det var faktisk både komisk og sørgeligt, de skulle bare glo og så have kaffe og kage. Vi valgte at lade dem være i fred. Men det gør også at vi ikke vil holde åbent på denne dato til næste år, beklager, jeg ved at du sidder i bestyrelsen. Men vi regner med at holde åbent i blokke til næste år, så er der også bedre mulighed for at vælge mellem dagene for alle. Nå det var nu ikke for at brokke mig, jeg holder rigtig meget af mine besøgende, det er rigtig givende :-). Men I har nogle lækre haver over ved jer, så måske skulle vi tage på tur på festivaldagene, når vi har mulighed for det. Godt indlæg og godt nytår til dig, kh Margit

 3. Hej Margit – hyggeligt med din gode, lange kommentar. Og dejligt at høre, at du fik et par ideer. I løbet af året vil jeg også bringe havereportager fra andre haver, jeg har besøgt – og som er fyldt med ideer.
  Mht. Havefestivalen, ja så er det jo et problem, at når man selv holder åbent, så kan man ikke nå ud og se de andre haver. Vi holder altid åbent den sidste søndag i juni – hvad enten det er festival eller ej. Jeg vil prøve at samle nogle andre åbne haver her i området, som også vil være med på denne dag. Til gengæld er vi nok ikke med i festivalen i år, for lige på det tidspunkt har vores have ikke så meget at byde på. Men så bliver der jo rigelig tid til at tage på rundtur! KH Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top