skip to Main Content

Femme fatale med flair for haver

RIGTIG GLÆDELIGT NYTÅR TIL JER ALLE! Jeg håber, I er kommet godt ind i det nye år og kan bruge dagen til at slappe af ovenpå aftenens strabadser!

Selv vil jeg på denne første nytårsdag nyde at tænke tilbage på herlige haverejser, jeg har været på, og på solfyldte dage! I løbet af de næste par vintermåneder vil jeg tage dig med til forskellige steder rundt omkring i verden – som kompensation for mørke og kulde udenfor på disse nordlige breddegrader! Så hold øje med indlæggene her på bloggen! Den første tur går til Californien.

I det sydlige Californien, oppe i det bjergrige bagland ved Santa Barbara, har jeg besøgt en imponerende have af den slags, vi ikke støder på herhjemme – nemlig Ganna Walska Lotusland.

Haven, eller parken må man vel nærmere kalde den, er på små 150.000 m2 og anlagt af en polsk operasangerinde og femme fatale, Ganna Walska, som nåede at blive gift hele fem gange, inden hun fyldte 54 år! Ægtemændene var alle sammen velhavende og indflydelsesrige, blandt dem var en russisk greve og en yoga guru.

Ganna købte stedet her i 1943, og indtil sin død i 1984 udviklede hun anlægget til at omfatte adskillige forskellige haveanlæg og mange sjældne botaniske samlinger. Efter hendes død blev haven overtaget af Lotus Foundation, som har gennemført store restaureringsarbejder og har nyanlagt flere områder. Haven regnes nu også for en botanisk have.

I Lotusland kan man besøge en kaktushave, en japansk have, en sommerfuglehave og afdelinger med bl.a. topiary, sukkulenter, bregner og aloe – og mange flere. Et af højdepunkterne er den spektakulære Water Garden, som rummer både lotus, vandliljer og papyrus. Det var oprindeligt en swimmingpool, og på bredden ligger stadigvæk et smukt, gammelt badehus. Man kommer dertil ad en ornamental cypresallé og mødes af det storslåede syn af mange forskellige arter af lotus, som fylder bassinet. Da jeg besøgte stedet i begyndelsen af oktober, var temperaturen rekordhøj, langt over 30 grader, og lotusserne var afblomstret. Men frøkapslerne stod tilbage som høje brune rangler, parat til at smide frøene. Et mageløst syn – og der var masser af andre spændende anlæg og planter at frydes over!

Fakta Ganna Walska Lotusland www.lotusland.org er åben for publikum, dog kun efter aftale – og den er bestemt et besøg værd. Læs mere om Ganna Walska her. Læs mere om Lotuslands historie her. Rejsertil Santa Barbara kan bestilles gennem flere rejsebureauer, fx www.travellink.dk og www.myplanet.dk.

Madame Ganna Walska

Den forførende Ganna Walska som purung. Selv på det gamle, uskarpe fotoherover  kan man sagtens fornemme hendes udstråling og sexappeal. Intet under, at en russisk zar valgte hende til ‘the most beautiful woman at a royal ball’. (Foto Lotusland)

 

Lotusland Front of House

Ganna Walska boede i 41 år i det rosa hus, hvis arkitektur er karakteristisk for området. I alle årene udviklede haven sig efter hendes anvisninger, og kaktusserne trives på livet løs i det næsten subtropiske miljø. (Foto Lotusland)

 

Lotusland Parterre haven

Parterrehaven bag ved beboelseshuset leder tanken hen på islamiske haver med den smukt mønstrede belægning og det flisebeklædte bassin i midten. (Foto Lotusland)

 

Nina Ewald Lotusland, lotusdammen

Lotusdammen er et af havens vigtigste områder. Det var oprindeligt en svømmesø med det gamle badehus liggende på bredden. I oktober står lotusserne med fine frøstande mellem forskellige sorter af papyrus.

 

Lotusland Lotusblomst

De fleste lotus i Lotusland blomstrer i juni. De er utroligt smukke og kan have nuancer fra helt hvidt til rosa, afhængig af arten. Når en blomst er blevet bestøvet, begynder griflen i midten at vokse og udvikler sig til den karakteristiske frøkapsel. (Foto Lotusland)

 

Lotusland vandtrappe

I en af havens mange afdelinger er der en flot vandtrappe, der nok er 100 meter lang. Her risler vandet stille ned gennem de forskellige niveauer. (Foto Lotusland)

 

Lotusland Aloe Garden Pond

Haven er fyldt med damme – som her i aloe-området. Et dramatisk, lidt weird sted med bredderne fyldt af smukke muslingeskaller og en vandkunst, hvor vandet løber via tre kæmpe muslinger ud i det azurblå vand. (Foto Lotusland)

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top