skip to Main Content

Fuglenes vinterguf – fuglefodring der (også) pynter i haven

Her fortæller jeg om fuglefodring og giver opskriften på foder, du selv kan lave. Du får nogle kønne og hyggelige guf-ideer, som vil med garanti vække lykke hos fuglene, og samtidig pynter de i din have. Lav bare store portioner, når du alligevel er i gang – de skal nok blive spist!

Vi skal hjælpe fuglene, mens vinteren er på sit højeste. Fuglefodring om vinteren er med til at hjælpe bestanden gennem den kolde tid, så vi kan glæde os over vores små fjedrede venner, når det bliver forår og sommer. For hvem vil undvære solsortens kække fløjten fra tagryggen en lys forårsaften, spurvenes kvidren fra havens buskadser – og alle de andre dejlige fuglelyde, som hører sommerhalvåret til. Fuglene er ikke kun til glæde for øjne og øren. De er også til gavn for vores haver, når de hjælper os med at udrydde bladlus, myg og andre uønskede insekter, som de kan spise i titusindvis af.

Gamle æbler, frø og mejsekugler er gode på menukortet. Selvfølgelig kan du bare købe det hele færdigt i supermarkedet, men det er også sjovt at lave din egen sunde fugleblanding. Fuglene har brug for både fedt og protein – så gammelt brød er ikke den bedste løsning. Det mætter kun i kort til og har ingen synderlig næringsværdi.

HUSK AT når du først er gået i gang med at vinterfodre, skal du blive ved. Fuglene vænner sig lynhurtigt til, hvor maden er – og hvis du springer over, sidder de og venter forgæves og spilder kostbar tid, der kunne være brugt til at fouragere andre steder.

EN GOD IDE: Fuglene har også brug for vand om vinteren. Det er et problem, når det er frost, og vandet bliver forvandlet til is. Læg en plastpose i bunden af en skål og fyld op med vand om morgenen. Når vandet senere er frosset, kan posen nemt tages op og isblokken fjernes – og så er der klar til en ny portion vand.

Grundopskrift: Fuglefoder med fedt

500 g svinefedt, talg eller palmin

Vildfuglefrø

Nødder

Solsikkefrø

Usaltede peanuts

Rosiner

Smelt fedtet i en gryde. Kom frø, nødder og/eller rosiner i små forme og skåle og hæld det flydende fedt over. Lad massen størkne. I nogle tilfælde skal blandingen dog være halvfast: Hvis du vil forme mejsekugler – når den skal bruges til at presses ned i åbne kageforme – eller ind mellem skællene på kogler.

391-15

Kogleskulpturer i potte

Du skal bruge:

Store fyrrekogler

Små urtepotter

Halvstivnet fedtmasse med vildtfuglefrø

Smør fedtmassen ind mellem skællene på koglerne med en lille ske. Læg koglerne på et stykke stanniol eller bagepapir til massen er helt størknet. Placer koglerne i små (frønnede) potter og arranger dem på en stol eller et bord i haven. Efterhånden som fuglene spiser, kommer koglerne til syne igen.

 

391-18

Stjerne i ramme

Du skal bruge:

4 (lærke)grene, ca. 10-15 cm lange

En lille (hyben)kvist

Udstiksform i stjernefacon

Halvstivnet fedtmasse, f.eks. med nødder

Blomstertråd

Bind de fire grene sammen med blomstertråd, så den danner en ramme. Bind kvisten på i det ene hjørne. Fyld halvstivnet fedtmasse ned i formen med en ske og sørg for at fylde ud i alle hjørner. Træk et stykke blomstertråd gennem toppen af formen og bind den fast på rammen. Hæng rammen op.

 

391-26

Vilde dyr i haven

Du skal bruge:

Forskellige kageudstiksformer, med dyr

Halvstivnet fedtmasse, gerne med forskelligt fyld

Blomstertråd

Pres massen ned i formene med en ske, sørg for at komme ud i alle hjørner. Stik et stykke blomstertråd gennem toppen på formen, sno trådens ender sammen til en løkke og hæng formene op.

 

391-27

Krans med ”klokker”

Du skal bruge:

Grenkrans

Jute- og/eller dokumentsnor

Blomstertråd

(Silikone-)muffinsforme til fedtblanding

Små klamper

Hæld det flydende fedt i forme. Vend den stivnede fedtblanding ud af formene og bank forsigtigt en klampe i toppen af hver. Bind et stykke blomstertråd i klampen og bind klokkerne fast i toppen af kransen. Fastgør med blomstertråd et par sløjfer af snor ovenover.

 

391-31

Hjerte med guf

Du skal bruge:

En hjerteform

Fedtblanding med frø, nødder og rosiner

Hæld frø, korn og rosiner direkte i formen til ca. 1 cm under kanten. Fyld op med flydende fedt, til alt er dækket. Stil formen på et moshjerte, fx på et bord eller tag det stivnede hjerte ud og hæng det op i et træ.

 

 

Save

Save

This Post Has 2 Comments

  1. Frosne mejsebolde.
    I flere år så jeg næsten ingen fugle i haven om vinteren. Mejseboldene hang der bare. Den resterende del af året flokkedes de omkring foderbrættet. Så var der en venlig sjæl, der gav mig dette gode råd:
    Tag dine mejsebolde ind, så de ikke fryser (jeg tager blot dem ind, jeg skal fodre med næste dag). Put boldene ned i en frysepose af plast (kan bruges op til flere gange), klip nettet itu (eller brug mejsebolde uden net) og fjern nettet. Knus boldene. Bagefter kan de smides ud på foderbrættet.
    Nu er fuglene vendt tilbage til mit foderbræt, og jeg kan glæde mig over synet af dem, når de flokkes derude.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top