skip to Main Content

Mine mest elskede MUST HAVE havebøger

 

Noget af det bedste er en reol fyldt med skønne bøger. I årenes løb har jeg fået samlet mig flere hundrede havebøger. Så mange, at jeg af og til tynder lidt ud i rækkerne for at give plads til nye. Alligevel der mange af dem, jeg aldrig vil give fra mig, og som jeg vender tilbage til igen og igen. Nogle af dem er uundværlige leksika og opslagsværker i mit arbejde som havejournalist, forfatter og foredragsholder – andre har ganske anderledes kvaliteter. Det kan være bøger, som omhandler skønne, specifikke haver – det kan være bøger med fantastiske billeder til fryd for øjet – eller bøger, hvor forfatteren fortæller om personlige haveoplevelser og de tanker, hun/han gør sig om havens væsen. Og så kan jeg heller ikke modstå bøger, der har opskrifter med alt godt fra haven, for jeg elsker at lave mad!

I virkeligheden kunne jeg nævne masser bøger, men jeg har skåret hårdt i titlerne og vil her kun præsentere dig for 10 vidt forskellige, som alle står mit hjerte nær og virkelig betyder noget for mig. Du skal ikke betragte det som en Top 10-liste, og bøgerne står i alfabetisk rækkefølge. Nogle kan købes hos boghandlere og over internettet. Andre er af ældre dato og kan nu kun findes antikvarisk eller lånes på biblioteket.

Breve fra min have 1

Breve fra min have, af landskabsarkitekt Sven-Ingvar Andersson. En helt vidunderlig bog, hvor den store landskabsarkitekt har skrevet 54 breve til nulevende og afdøde personer; fra Gertrude Stein til Karen Blixen og Alberto Giacometti, for blot at nævne tre. Hvert eneste brev er et smukt essay, der i den grad sætter (have)tanker i gang. Bogen er fint illustreret med fotos fra hans egen have samt dejlige akvareller. Jeg har den svenske udgave, “Brev från min trädgård”, og det giver mig ekstra udbytte. Jeg læser ikke svensk så hurtigt som dansk, hvilket betyder, at jeg tænker mere over ordene og fordyber mig på end anden måde.

 

97887931590751429456798

Den nye røde om tomater, af agronom og gartneriejer Lene Tvedegaard. I mit eget lille drivhus på blot små fem kvadratmeter dyrker jeg mange tomater, og enten sår jeg dem selv eller køber dem i Lenes Gartneri Toftegaard. En hjemmedyrket tomat er en himmerigsmundfuld! Bogen fortæller om dyrkning på friland og i drivhus, med en beskrivelse af 78 udvalgte sorter. Og til sidst er der et kapitel om opbevaring og konservering samt en lang række delikate opskrifter.

 

hvilken_plante_hvor_forside_Stor

Hvilken plante hvor, af landskabsarkitekt Jane Schul. Bogen blev første gang udgivet i 1999, og den har simpelthen været min BIBEL gennem årene. Sidste år kom den i en ny, stærkt revideret og endnu bedre udgave. En guldgrube af oplysninger fra landets måske mest vidende planteekspert. Her kan du få alt at vide om hvor(dan) planterne trives bedst, om deres egenskaber samt i hvilke sammenhænge, de egner sig bedst. Og meget, meget, meget mere!

 

1213532

Rosenleksikon, af den svenske botaniker Lars-Åke Gustavsson. Med en beskrivelse af 750 gamle og moderne roser er bogen den mest omfangsrige oversigt, der nogensinde er udgivet. Med en gennemgang af rosernes historie, pleje og alle de facts om hver enkelt sort, som man overhovedet kan forestille sig. Virkelig et must for mig – og alle andre rosenelskere.

 

Koustrup_chili_front_2

Smagen af chili, Lene Tvedegaard. Her er Lene på banen igen med en anden af mine yndlingsgrøntsager. I mit lille drivhus er chili en af afgrøderne – og derfor er jeg vild med bogen, som både fortæller om chiliens historie, dyrkning og om mange forskellige sorter. Hertil kommer em masse skønne opskrifter, som jeg er ved at arbejde mig igennem!

 

græskarbog

Smagen af græskar, af cand. hort Maren Korsgaard. Jeg har altid været vild med græskar. Så meget, at jeg selv for nogle år siden udgav en bog om dem (Græskar året rundt). Jeg kaster mig også over andre bøger, der udgives om de fascinerende grøntsager. ”Smagen af græskar” er en af mine yndlinge, fordi den fortæller om de mange sorter af herlige spisegræskar og giver opskrifter på masser af fristende retter. NB! Jeg køber altid frø af usædvanlige sorter hos The Plant Explorer, www.theplantexplorer.com. De har et kæmpe udvalg!

 

Kunstbog_Gunillaberg_2014

Tage Andersen’s Gunillaberg – mit småländska paradis. Den kendte blomsterkunstner købte for nogle år siden en gammel herregård, som han siden har restaureret og forvandlet til et helt unikt sted. Jeg har besøgt ham flere gange, og ikke mindst haven/parken er helt enestående. Et besøg kan stærkt anbefales! Hans meget smukke bog er fyldt med vidunderlige fotos og fortæller Gunillabergs historie fra begyndelsen af 1600-tallet til i dag.

 

Til nytte og nydelse

Til nytte og nydelse, af havearkitekt Birgit Helbo. Bogen handler om hendes fynske køkkenhave – en såkaldt potager, som er en fryd for både øjet og ganen. Jeg elsker denne bog, som fortæller om nyttehavens historie, om dyrkning og om Birgits meget personlige forhold til sin have. Hun øser ud af sine erfaringer og giver masser af tips og gode råd – så sammen med de mange fine fotos rammer titlen virkelig plet!

 

virginia-woolfs-have

Virginia Woolfs have, Caroline Zoob. I mange år har jeg været dybt fascineret af den engelske ”Bloomsbury gruppen” og dens legendariske kunstnere, forfattere og videnskabsmænd. Mange fra gruppen slog sig under første verdenskrig ned i det sydlige England, hvor de boede og arbejdede – og flere af dem anlagde også pragtfulde haver. En af dem var Virginia Wolf, hvis hus i Sussex, ”Monk’s House” og tilhørende have kan besøges. Bogen giver et spændende indblik i den berømte forfatterindes liv og hendes elskede have.

 

Vis_mig_dit_drivhus

Vis mig dit drivhus, af Claus Dalby. Den kendte havemand har i årenes løb udgivet et væld af bøger. En af dem, jeg sætter mest pris på, er denne, hvor Claus har besøgt 121 drivhuse rundt omkring i Skandinavien. Alle drivhusene er helt unikke og det ene mere forførende end det andet! Hvad der adskiller denne bog fra andre drivhusbøger er, at han ikke kun fortæller om husene, men også om de mennesker, der har bygget dem og de tanker, der ligger bag. Her er stof til timevis af drømme!

This Post Has 2 Comments

  1. Kære Nina Ewald
    Tak fordi du placerer min bog i så fornemt et selskab! Det glæder mig meget. ( Iøvrigt er den lige udsolgt fra forlaget! )Jeg har selv en del af de bøger, du nævner, som min egne favoritter, men der er også et par stykker, som jeg må ha’ fat i – f.eks. om Tage Andersens Gunillaberg, som jeg slet ikke kender, samt bogen om Virginia Woolfes have, som har stået på ønskesedlen et stykke tid. Lige nu sidder jeg med en nyopereret hofte, og har god tid til det med bøgerne.

    1. Kære Birgit
      Tak for din søde hilsen. Dejligt at høre, både at vi deler bogsmag – og at jeg har kunnet give dig nogle nye titler. Tage Andersens Gunillaberg bør du besøge en gang. Det er et helt eventyrligt univers. God bedring med hoften. Du skal jo gerne blive klar til havesæsonen starter igen! 🙂 Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top