skip to Main Content
Vintergækker, Foto Nina Ewald

GEMMER DU PÅ EN FORMUE I HAVEN?

Snart er det højsæson for de kække, hvide vintergækker – et sikkert tegn på, at foråret skimtes i horisonten. Nogle vintergækker er sjældne og kan være mange penge værd. Så gå ud i haven og tjek efter, om dine vintergækker hører til de mere usædvanlige af slagsen!

Hvis du tror, at vintergækker er en og samme sag, kan du godt tro om igen! Der findes masser af forskellige arter og sorter af vintergækker, som på latin hedder Galanthus. Og hvis du er vild med vintergækker, er du noget så fornemt som galanthofil!

De almindelige vintergækker har et lille omvendt hjerte nederst på kanten af blomstens inderste ”klokke”. De mere sjældne har helt anderledes grønne mønstre. Bladene kan være brede eller smalle – nogle har dråbeformede blomster, mens andre har kronblade, der strutter som ballarinaskørter. De fleste har grønne aftegninger på blomsterne, mens nogle få er gule – og så findes der både enkle og fyldte blomster. Du skal helt tæt på for at se de grønne aftegninger på blomsterne. Løgene fra de usædvanlige sorter er meget eftertragtede!

LØG TIL EN FORMUE: De mest sjældne vintergækker er efterstræbte samlerobjekter for vintergæk-freaks. Nørderne betaler gerne mindre formuer for sjældne sorter. Det er slet ikke ualmindeligt at skulle af med flere hundrede kr. for et eneste løg. Det dyreste løg skulle efter sigende være et af sorten Golden Fleece’, som i 2015 blev solgt for 1.390 engelske pund. Crazy!

HER KAN DU KØBE SJÆLDNE VINTERGÆKKER: I både Holland og England afholder man vintergækfestivaler, og den 20. – 21. februar er der herhjemme ’Vintergække Weekend’ i Gartneriet Spiren, www.gartnerietspiren.dk. Se også den tyske webside www.galanthus-online.de. Her kan du købe spændende løg, fra de helt dyre til mere overkommelige priser!

SEND MIG GERNE ET BILLEDE AF DINE VINTERGÆKKER. Husk, at du skal helt tæt på, for at jeg kan bedømme blomsten. Hvis de ser ud til at være usædvanlige, vil du høre nærmere fra mig.

672-180a

For et par år siden var jeg på en vintergæktur med Haveselskabet til Holland, hvor interessen for vintergækker er stor. Vi besøgte både planteskoler og festivaler – og det var svært ikke at købe sig fattig!

672-254a

 

G. 'Augustus'

Kik blomsterne godt efter. Kronronbladenes form og løvet kan variere meget. Men du skal helt tæt på for rigtigt at kunne se detaljerne. Denne sort af vintergækker hedder ‘Augustus’.

23

 

 

 

 

 

 

 

Den meget almindelige Galanthus nivalis på billedederne her, ses i masser af haver – både den enkelte og den fyldte. De er begge karakteristiske med et lille omvendt hjerte på den inderste klokke. Hvis dine vintergækker ser ‘anderledes’ ud, kan det måske være en sjælden eller ukendt sort.

Herunder kan du se, hvor forskellige vintergækker kan se ud!

G. 'Trym' 1G. 'Washfield Colesbourne'G. 'Blonde Inge' 2

 

 

 

 

 

G. 'Titania' 1G. 'Jaquenetta'2607

Save

Save

Save

Save

This Post Has 5 Comments

  1. Tak skal du have, Bente. Jeg er så begejstret for vintergækker. Måske fordi det er dem, der for mig skyder den nye havesæson i gang!

 1. Rigtig dejlig artikel om vintergækker. Tusind tak for en god læseoplevelse.
  Jeg elsker vintergækker og har bevaret nogle gennem 40 år fra min mormors have.
  Jeg har lige overtaget en kolonihave som helt var groet til i et stort vildnis. Her er vintergækker hvor de grønne blade er meget bredde og nærmest vokser i en roset om stilken. Bladene er blanke mørkegrønne. Kan det mon være kaukasisk vintergæk? Er det en vild vintergæk, der lever i skoven?

  1. Hej Vivi – tak for din dejlige mail. Skønt at du har fundet vintergækker i din nye kolonihave. Ud fra din beskrivelse kan det lyde, som om det er en anden art end den mere almindelige Galanthus nivalis. Jeg kan forestille mig, at det er en Galanthus elwesii, som man betegner som storebroderen. Den er kraftigere med brede blade og større blomster.

 2. Vil rigtig gerne købe gul vintergæk men kan ikke finde løgene til salg nogle steder. Kan du måske hjælpe mig
  Mvh Anette Bundgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top