skip to Main Content

BIGÅRD I BAGHAVEN

Vores have er kun på 600 m2, men vi har alligevel fundet plads til en bigård med to trugstader – det er de smukke gammeldags af træ. Det startede med, at jeg klunsede et, der egentlig blot var tænkt som pynt i haven. I løbet af kort tid fandt min mand Georg ud af, at han gerne ville forsøge sig som biavler. Gennem Dansk Biavlerforening kom han på kursus i vores lokale biskole, og siden er det blevet til et ekstra stade – og mange kilo honning!

733-0927a

Selv i en lille villahave kan du altså sagtens holde bier som en spændende hobby, og i disse tider, hvor naturen og miljøet har behov for ekstra omsorg, er bierne en meget vigtig faktor. De er helt uundværlige for planternes formering og for de afgrøder, vi mennesker skal leve af. Selvom også andre insekter klarer bestøvning, er det bierne, der har den største betydning. Hvis du har bier i haven, kan udbyttet af frugt og bær øges med op til 50 %.

Bier kan flyve op til tre kilometer væk for at søge føde. Så hvis du pusler med planer om at springe ud som biavler, bør du altid kontakte dine naboer og sikre dig, at der ikke er nogen, der er allergiske overfor bistik. Ikke fordi bier er særligt aggressive – men alligevel!

Vores fire børnebørn (og nabolagets børn) har alle været meget interesseret i bierne. Derfor har Georg købt dragter i børnestørrelse. Her er det Anton til venstre, der ser lidt betuttet ud, mens lille Victor er vild med livet i bistaderne!

a0913

En villahave er faktisk et paradis for bierne. Her er der et varieret udbud af planter, som blomstrer på forskellig tid over en meget lang sæson. Det er mængden af nektar og pollen, som afgør hvilke blomster, bierne foretrækker. Frugttræer og –buske er supergode, især æbletræer, ligesom også de fleste krydderurter hører til favoritterne. Fra Biplantekalenderen  kan du downloade en oversigt over gode biplanter til haven.

En bifamilie består af op til 50 – 60.000 medlemmer, fordelt på en dronning, nogle hundrede droner (hanbier) og flere tusinder arbejderbier (sterile hunbier). Unge arbejderbier gør rent og fodrer larver. Senere bygger de bivokstavler og forfremmes til vagtbier. Til sidst ender de som trækbier, der flyver ud og henter nektar og pollen. Det er nektaren, som bierne omdanner til honning, mens pollen giver dem protein og fedt og bruges som larvefoder. Det er et slid at være bi, og levetiden er kun på ca. 6 uger. En bifamilie giver normalt et udbytte på 30 – 40 kg honning i løbet af en sæson.

PRAKTISK HJÆLP: Hvis du har fået lyst til at få din egen bigård, kan du henvende dig til Dansk Biavlerforening, som har lokalafdelinger med skolebigårde rundt omkring i hele landet, og som afholder kurser for nybegyndere. Foreningen arbejder på landsplan og har ca. 80 lokale afdelinger.

577-44

I vokstavlernes celler er der yngel og pollen. I midten ses dronningen, der har fået malet en rød prik på kroppen, så man nemmere kan finde hende mellem alle arbejderne.

 

577-42_2

Når der skal høstes honning, kan bierne blive urolige. En smule røg pustet ind i boet får dem til at falde til ro.

 

DSC_7693

Bier sværmer, når der bliver for mange af dem i stadet. Det er fascinerende at opleve, og du behøver ikke være bange for at blive stukket. Ser man en bisværm, kan du ringe efter en sværmhenter fra Danmarks Biavlerforening. Her er det små sværme i vores have (der endnu ikke har samlet sig til én stor), som Georg er gået i gang med at indsamle.

 

DSC_7682

Så fin kan en bisværm se ud, når den er samlet om dronningen, der sidder inde i midten. Nu er sværmen lige til at ryste ned i en beholder.

 

20160221_104901a

Der høstes honning 1 – 3 gange om året. Forårshonning og sommerhonning varierer meget. Den ”hjemmelavede” honning er tusinde gange bedre end supermarkedernes kedelige industriprodukter. Jeg troede ikke, jeg brød mig om honning, indtil jeg smagte vores egen – og andre biavleres!

TRE GODE BØGER OM BIER OG HONNING: Bier i baghaven, Smagen af honning og Biavl – bier, blomster og honning.

8c9ed48ce008423b988cdfac256dcc46-plusclubmaxiHonningBIAVL

 

This Post Has 2 Comments

 1. Hej Nina,
  Hvor lyder det spændende med de bier.
  Det der dog mest drog mit øje, var jeres flotte bistader.
  Jeg har været rundt i området her, for at finde nogle, men det er de moderne mange har, og de er
  ikke nær så charmerende.
  Det er ikke fordi jeg skal have bier, men vil gerne lave bistader i 1:12. Jeg går meget op
  i at størrelsen er rigtig når jeg skal omregne, så jeg tænkte om jeg en dag måtte kigge forbi og opmåle et af staderne ? Kh. Hanna
  Tak for dine altid interessante blogindlæg med gode fotos 🙂

  1. Jeg er rigtig glad for, at du synes om mine blogindlæg! Selvfølgelig må du komme forbi og måle op. Og det vil nok være en god idé at gøre det, inden bierne igen kommer frem efter vinteren. Det gør de, når temperaturen er en 14 – 16 gr. – Så vidt jeg lige husker!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top