skip to Main Content
Haveselskabets have, vandhaven, Foto Nina Ewald

EN TUR I HAVESELSKABETS HAVE

Kender du Haveselskabets have på Frederiksberg? Det er et af mine yndlingssteder, og her er jeg kommet, lige fra jeg var helt lille. Forleden var jeg en tur rundt i haven, hvad jeg er mange gange i løbet af året, for den skifter hele tiden karakter efter årstiderne. Her kan du følge med på turen og opleve haven, som den tager sig ud nu midt i juli. Men det bedste er naturligvis at du besøger den selv og oplever den live! Haven er skøn hele året rundt, og der er fri adgang mellem solopgang og solnedgang.

En stykke kulturhistorie Haveselskabet er verdens næstældste haveselskab, grundlagt i 1830 og kun overgået af det engelske. Selskabet ejer en pragtfuld have med en unik beliggenhed, midt på Frederiksberg, blot nogle få kilometer fra Rådhuspladsen og det indre København – og ligger side om side med Frederiksberg Slot og Zoologisk have. Området er ca. 20.000 m2 stort og blev designet af datidens bedste landskabsarkitekt H.A. Flindt. Gennem årene er forskellige dele af haven blevet renoveret og lagt om, og altid har arbejdet hermed været lagt i hænderne på de bedste danske havedesignere og landskabsarkitekter. I dag er haven et miks af de gamle havearealer og helt nye havedesigns. Den er opdelt i mange, meget forskellige afdelinger og bl.a. fyldt med gamle, sjældne træer og buske. Mange steder i haven er der statuer og skulpturer. Nogle er gaver, andre er kommet hertil i forbindelse med udstillinger. Store græsplæner giver øjnene ro mellem bedene og formidler overgangen mellem flere af havens afdelinger, mens grusstier fører de besøgende gennem de forskellige dele af haven.

Bygningerne  Fra hovedindgangen kan man kikke lige over på ’Brøndsalen’, der blev bygget som et orangeri i 1885. Det blev oprindelig brugt som en kuranstalt med udskænkning af helsebringende kildevand, men danner i dag rammen om forskellige udstillinger, kulturelle begivenheder og blomstershows mm. Til højre for havens indgang finder man ’Kavalerfløjen’ med en af Danmarks fineste restauranter ’Mielcke og Hurtigkarl’. Kokkene bruger bl.a. nogle af havens planter i menuen, som primært består af nordisk mad. En anden gammel bygning er ’Paradehuset’, som er et udstillings- og drivhus, og bagest i haven ligger gartnerhuset, som er et bindingsværkshus fra 1800-tallet. Alle bygninger i haven er malet i en karakteristisk gul nuance, som komplementerer haven og planterne på smukkeste vis, både sommer og vinter.

Du kan læse mere om Haveselskabets have i min artikel om stedet og på Frederiksbergs afdelings webside.

20160714_123025a

Det første syn man møder, når man kommer ind i haven gennem hovedindgangen, er Brøndsalen med de karakteristiske buede vinduer. Bygningen er nyligt blevet renoveret med ny facademaling og fløjdør i midten.

20160714_121726

20160714_121705a

Længere inde i haven føres man ned til en idyllisk sø. For nyligt er der blevet opført en lille pavillon, hvor man kan sidde og nyde livet, drikke et glas vin eller spise lidt medbragt mad. Dette område er meget besøgt.

20160714_121609

Haven er fuld af store, gamle træer, hvoraf mange er sjældne arter. Her er det en smuk “skulptur” ikke langt fra søen.

20160714_122127

20160714_122115

Staudehaven er skabt af landskabsarkitekt Jane Schul. I midten af juli er det de blå blomster, der dominerer – bl.a. russisk salvie/Perovskia, kugletidsel/Echinops ritro og storkenæb/Geranium.

20160714_122251a

Helt nede i bunden af haven er azealea-afdelingen, hvor et lavt bassin er omkranset af mængder af azealeaer, der blomstrer med strålende kulører i forsommeren. I baggrunden ses en hvid låge, som blev bygget sidste år, så nu er der to indgange til haven.

20160714_122444

Vandhaven er et af de smukkeste og mest frodige steder i haven. Her er lave bassiner, forbundet med smalle kanaler og med halvøer ind imellem, der er spændende beplantet. Denne afdeling holder jeg måske allermest af!

This Post Has 3 Comments

 1. Hej Nina
  Her på torsdag (allerede) skal vi gerne optage noget til en musikvideo til P3s dansetema. Vi vil gerne lave videoen i nogle smukke omgivelse, som I bestemt har i Haveselskabets have.
  Er det muligt, at få lov til dette?
  Vi er et lille hold på 6 personer og vi ville ikke forstyrre andre besøgene i haven andet end at sætte nummeret på, som de 3 skuespillere skal danse lidt rundt til.
  Det ville cirka være i tidsrummet 9-16, hvis det selvfølgelig er muligt.

  Kh
  Julie Hagner
  tlf. 22245391

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top