skip to Main Content
Kartoffelsalat, foto Nina Ewald

KARTOFFELSALAT DER HITTER

Denne kartoffelsalat har jeg lavet i årevis. Den er ikke spor fin og fancy, og kalorieindholdet er garanteret også for højt i forhold til det anbefaldede. Men ligegyldig, hvem jeg serverer den for, er de vilde med den. Allerbedst er det, når kartofler, tomater og purløg er af egen avl, helt friske fra haven. Og hvis du holder høns, kan du jo tilmed røre din egen mayonaise! Forleden viste jeg et billede af kartoffelsalaten på instagram, og flere har siden bedt om opskriften. Jeg laver den altid på slump, men har nu prøvet at få opskriften nedfældet med udgangspunkt i ½ kg kartofler. Så må du  selv finde frem til hvor meget, der skal i, hvis du bruger flere eller færre kartofler.

Kartoffelsalat 1a

Ninas kartoffelsalat

1/2 kg faste kartofler

1/2 – 1 løg

1 dlmayonaise

1/2 dl creme fraiche (eller hvilket blandingsforhold, ens kalorieindtag-ønske måtte ønske!)

1 tsk. fransk dijonsennep

1 tsk. karry

1 fed hvidløg

Dildeddike – den er vigtig! (Jeg bruger en kryddereddike lavet med dildkroner, hvidløg og krydderurter – hvad jeg nu har for hånden. Den skal trække min. en uges tid, gerne 1/2 år og kan gemmes ’uendeligt’ – se opskriften nederst)

Salt

Sukker

Peber, friskkværnet

Frisk purløg

Små tomater

Rør mayo, creme fraiche, sennep sammen. Snit løgene i fine tern og kom dem i. Smag til med eddike, karry, salt, sukker, peber og knust hvidløg. Smagen skal være kraftfuld, for den mildnes af kartoflerne, og der skal lidt mere sukker i, end man måske tror – uden at dressingen dog skal smage sødt. Skær kartoflerne i tern, og kom så tilpas mange i, at kartoffelsalaten ikke bliver ’tør’. Rør det hele forsigtigt sammen. Pynt med klippet purløg og skivede tomater.

Dildeddike

En flaske med bred åbning

Lys eddike, Heidelberg lagereddike eller hvidvinseddike

Dildskærme

Et par fed hvidløg uden skal

Forskellige krydderurter

Prop masser af dildkroner ned i flasken sammen med forskellige krydderurter, helst helt friskplukkede fra haven! Kom hvidløg i. Antallet af fed afhænger af flaskens størrelse, og hvor udpræget smag, du ønsker. – Fyld flasken op med lys eddike. Jeg bruger gammeldags Heidelberg lagereddike. – Lad eddiken trække i en solrig vindueskarm sted i mindst en uge, og gerne længere.

Jeg har vintage-eddiker, som er flere år gamle. Efter et år fjerner jeg krydderierne og sier eddiken gennem et kaffefilter. – Derpå kommer jeg nye urter i og fylder op med frisk eddike. Det bliver efterhånden en meget koncentreret smag, så sådan en eddike skal doseres med omtanke!

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top