skip to Main Content
Bad i haven, foto Nina Ewald

FORLÆNG SOMMEREN MED ET UDENDØRS BRUSEBAD

Det er en skøn fornemmelse at tage bad under åben himmel. Og i den grad forbundet med følelsen af sommer! Her kan du læse (næsten) alt om, hvordan du etablerer et udendørs brusebad. For hvad er vel mere positivt end at stå udenfor og lade vandet skylle ned over sig, mens man lytter til fuglesangen og oplever haven på tætteste hold? Hvad enten det er morgenbadet, en skyller efter en hård (have)arbejdsdag eller en svalende douche efter solbadning.

689-61a

En vandslange og et par baljer med solopvarmet vand er noget, alle børn synes er skægt at boltre sig med. Her er Lukas og Oscar i fuld gang med en kold douche på en hed dag!

Udendørs brusebad er oplagt til feriehushaven, men også i den hjemlige privathave er det en skøn mulighed! Ret beset behøver du ikke andet end en vandslange med brusehoved, ophængt over en gren i et træ – og tilsluttet en vandhane. Men da de færreste har varmt vand udenfor, kan det hurtigt blive en kold fornøjelse. I stedet for kan du tilslutte vandslangen til et blandingsbatteri inde i huset og lede den ud gennem en dør eller et vindue. Det fungerer, men er alligevel ret bøvlet – og har du først vænnet dig til at tage bad i det fri, bliver du hurtigt afhængig af det! Så hvorfor ikke tage skridtet fuldt ud og indrette et permanent brusebad i haven og skabe et sted, hvor badefaciliteterne er langt mere behagelige og velfungerende.

Udendørs brusebad

I kolonihaven er der indrettet en herlig bruseafdeling med en fritstående bruser. Til indretningen er der brugt ‘de forhåndenværende søms princip’.

Årets gang

Sommeren er naturligvis højsæson for udendørs badning, men hvis brusebadet er indrettet med omtanke og forsynet med varmt vand, kan du sagtens tage bad i det fri, fra tidligt forår til langt hen på efteråret – når risikoen for frost er ovre. Min egen svigermor blev helt vild med det og tog sit morgenbad udenfor næsten hele året – og det fortsatte hun med, til hun var langt op i firserne! En højere vandtemperatur forlænger den udendørs badesæson betragteligt. Hvis du ikke i forvejen har både koldt og varmt vand udendørs, skal du kontakte en professionel VVS montør, der kan sørge for, at installationerne bliver korrekt udført, og vandet ledes hen til kloaksystemet. Det er forbudt selv at udføre arbejdet.

Placering

Hvor skal brusebadet placeres? Det er et af de første spørgsmål, du må stille sig selv. Det er vigtigt at finde den helt rigtige placering i haven. Her er en række faktorer at tage hensyn til, før du beslutter dig.

 • Vælg et ugenert sted, hvor du er skærmet mod indsyn udefra. Det kan være et område, der i forvejen har en tæt beplantning eller anden form for afskærmning, så naboer og forbipasserende ikke kan kikke ind. Ellers må du bygge en kabine eller opsætte en eller anden form for afskærmning.
 • Hvis bruseafdelingen er placeret i direkte forbindelse med huset, er det nemmere at etablere rørføringen. I modsætning til en placering i et fjernt hjørne af haven, som kræver en lang og mere kostbar rørføring.
 • En placering tæt ved huset betyder, at du nemt kan gå lige ud i badet, frem for at skulle trave gennem haven. Dette er især behageligt i kølige forårs- og efterårsmåneder.
 • Terrænet har betydning for det sted, du påtænker at opstille brusebadet. Det må ikke være for skrånende, ellers skal du sørge for, at selve bruseområdet planeres. Både af sikkerheds-årsager og for behagelighedens skyld er det vigtigt med et plant ’gulv’. Ellers risikerer du at glide, og at vandet ikke løber ned i afløbet, men ud over omgivelserne.
 • Du bør ligeledes sørge for at placere det udendørs bad på et beskyttet sted med nogenlunde læ, så du ikke er alt for udsat for vind og vejr. Dog bør der heller ikke være så indelukket, at der ikke er nogen ’udluftning’, for så vil området hurtigt virke surt og muggent, og der kommer alger i det fugtige miljø.
 • Nogle brusesystemer har en indbygget tank, hvor vandet opvarmes ved hjælp af sollys. Vælger du denne løsning, skal bruseren naturligvis anbringes på et sted, hvor der er sol en stor del af dagen, eller får du ikke noget varmt vand.

Indretning

Ret beset kan du nøjes med en bruser og et par søm i væggen til at hænge badekåbe og håndklæde på. Men for at få optimal glæde af badet, bør du overveje mere gennemtænkt indretning. Tænk over, hvilke funktioner og faciliteter har du behov for.

 • Kik på dit badeværelse inde i huset og find frem til, hvad du har behov for. Ganske som du indretter dit almindelige badeværelse bedst muligt, skal havebadet også være funktionelt.
 • Sørg for frasætningsplads – til sæbe, shampoo, hårbørste, og hvad du ellers bruger. Der skal også være knager til at hænge håndklæder og badekåbe på og et beskyttet sted at stille sko og badetøfler – så tingene ikke bliver oversprøjtet med vand. En lun rist til at stå på, fx af træ eller plast er en behagelighed, så du ikke får kolde fødder.
 • Også belysning i forbindelse med det udendørs bad skal du overveje. Det er hverken rart eller hensigtsmæssigt at tage bad uden at kunne se en hånd for sig – og hvis du bader tidligt eller sent på dagen i ydermånederne, kan det godt være temmelig mørkt.
 • Gulvet kan være støbt eller belagt med fliser og forsynet med afløb tilsluttet kloaksystemet. Der skal være så tilpas meget fald på gulvet, at vandet ledes hen til afløbet.
 • Der findes specielle udendørs blandingsbatterier, som tåler frost. Spørg din VVS forhandler.

657-49b

657-52b

Bruseafdelingen er helt ugenert, placeret bag huset og afskærmet med flethegn. Her er en udendørs blandingsbatteri og plads til tingene i kurve og på knager. Der lagt en gummirist ovenpå betonfliserne, som får gulvet til at føles mere varmt.

657-61b

657-67b

En flot, spiralformet bruser i et hjørne af terrassen. Den er bygget af rafter og har et gulv af chaussesten. Vandet løber lige ned i afløbet, og man står på en lun trærist.

657-70a

Solbruser Hexagon har en indbygget varmtvandsbeholder på 20 liter. Vandet opvarmes af solen, og reguleringen mellem koldt og varmt vand sker med et blandingsbatteri. Bruseren kan opsættes på ethvert fladt underlag og forbindes blot til en haveslange. Vejl. udsalgsris 999 kr. Læs mere om den udendørs bruser her.

Save

Save

Save

Save

This Post Has 4 Comments

 1. Det ser rigtig lækkert ud – måske en smule koldt til vores sommer – men helt sikkert en ide jeg skal have mig med i kolonihavehuset 🙂 Er helt vild med det bruserhoved, som du har på det første billede 🙂 sådan en ville jeg nyde at stå indenunder 🙂

 2. Malene, fidusen er, at du tager dig et udendørs brusebad og der er varmt vand i hanen, så er det en pragtfuld fornemmelse – også når vejret er koldt! 🙂 Nina

 3. Hej Nina – tak for god vejledning, som gav mig fine ideer. Men – jeg har brug for et råd: Jeg skal ikke selv kaste mig ud i noget med installering eller byggeri. Hvilken slags håndværker skal man have fat i – har tænkt mig en kold/varm bruser og et rundt raftehegn omkring og fliser i bund. Min erfaring er flere håndværkere – flere problemer! Men en VVS kan næppe klare det hele? Mvh. Susanne

 4. Udebadet bygget af rafter, hvordan står de fast?
  Og er rafterne sømmet samnen med sideraften?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top