skip to Main Content
Tivoli køkkenhave, Foto Nina Ewald

KENDER DU TIVOLIS KØKKENHAVE?

Forleden var jeg en tur i Tivoli i forbindelse med en artikel, jeg er i gang med. Overgartner Tom Knudsen viste rundt, og pludselig spørger han: Kender du Tivolis køkkenhave!? Øh, nej det gjorde jeg ikke. Så tog han mig med til et hidtil uset hjørne, langt væk fra lysende lykkehjul og halsbrækkende forlystelser. Her åbenbarede sig en lille perle af en køkkenhave. Med krydderurter, grøntsager og spiselige blomster side om side i dekorative og praktiske højbede. Hver en kvadratmeter er udnyttet, og afgrøderne bruges dagligt i Mazzoli’s Caffé & Trattoria, som ligger lige ved siden af.

Når det drejer sig om Tivoli, har vi vist alle sammen vores egne minder om ’Den gamle have’, som den unikke forlystelsespark jo også kaldes. Den lille “hemmelige” køkkenhave supplerer på fineste vis de øvrige haveanlæg, som jeg elsker med alle de skønne bede og sammenplantninger – et sandt overflødighedshorn af blomster og farver.

Køkkenhave i Tivoli 1

I et hjørne af Tivoli finder du den skønne køkkenhave, omkranset af klippede kugleahorn. Stor er den ikke, men lige til at blive inspireret af!

Køkkenhave i Tivoli 3

Tivolis køkkenhave markeres af to flotte krydderurte’søjler’ på fod. De består af et jernstativ, som er foret med fiberdug  og derefter fyldt med jord. Krydderurter som bl.a. persille, oregano, timian, mynte og basilikum er derefter plantet vertikalt gennem huller i fiberdugen.

Køkkenhave i Tivoli 4

Bladbede, tallerkensmækker og karryurt er bare nogle af de planter, der vokser side om side i de smukke højbede. Bagved ses Mazzoli’s Caffé og Trattoria, som dagligt bruger løs af afgrøderne.

Køkkenhave i Tivoli 2

I forgrunden ses en frodig duftpelargonie i en stor krukke, og bagved er der bl.a. plantet tallerkensmækker og frøkenhat i højbedet. I midten af dette er et klatrestativ af pileflet, så den beskedne plads også udnyttes opad.

Køkkenhave i Tivoli 5

Der er plantet tæt i Tivolis køkkenhave, så udbyttet på de forholdsvis få kvadratmeter er ret stort. Ydermere er der placeret stativer til klatrende planter i de fleste af bedene, så de også udnyttes i højden. Her ses bl.a rabarber, tallerkensmækker med bønner i baggrunden. I huset bagved holder Tivoligarden til.

Køkkenhave i Tivoli 6

Et kik gennem et rustent jernstativ med tallerkensmækker og frøkenhat – over mod legepladsen og H.C. Andersens Boulevard udenfor.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 2 Comments

    1. Tak skal du have! – Ja, det er dejligt at vide, at i hvert tilfælde en del af de restauranten bruger, er direkte fra haven til maven! 🙂 Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top