skip to Main Content
æblecurd af æblesaft, photo Nina Ewald

SUPERLÆKRE DELIKATESSER MED ÆBLESAFT

I sidste uge fortalte jeg om, hvordan vi presser æblesaft her i familien. Hele 40 liter blev det til i søndags! Vi havde en herlig dag i haven med den mest pragtfulde sensommervejr. I denne og i næste uge giver jeg dig opskrifter på lækre delikatesser, lavet af æblesaft. I denne uge får du opskrift på æblesirup med valnødder samt æblecurd. I næste uge får du opskrift på orientalsk æblesorbet og æblegløgg.

Til alle opskrifter har jeg brugt min egen friske, nypressede æblesaft. Hvis du ikke lige har frisk æblesaft ved hånden, kan du sagtens ’snyde’ og købe færdig, koldpresset æblesaft på karton. Bon appétit!

aeblesirup-3

Æblesirup med valnødder

Uhm! Siruppen er yderst delikat og kan bruges som lækkert tilbehør, til for eksempel ost eller på yoghurt. Den kan holde sig et års tid, så lav bare en stor portion. Æblesirup uden valnødder indgår i andre af mine opskrifter.

1 liter æblesaft – 800 g rørsukker – 1 stang vanilje – 200 g valnøddekerner, helst friske (kan udelades)

Kom æblesaft og sukker i en stor gryde og varm langsomt op til kogepunktet. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom både stang og korn i gryden og lad det hele simre. Kog siruppen ind en times tid eller mere, til den ønskede konsistens. Pas på, det kan godt sprutte, hvis varmen er for høj. Prøv med en ske, om konsistensen er rigtig. Husk, at siruppen bliver mere tyktflydende, når den køler af. Tag vaniljestangen op og kom hele/groft hakkede valnødder i den hede sirup, hæld den på glas og skru straks låget på. Udelad valnødderne, hvis siruppen skal bruges som tilsætning i mine andre opskrifter.

aeblecurd-1

Æblecurd

Fra England kender vi lemoncurd – som er højt værdsat guf, bl.a. til at smøre på ristet brød, ligesom marmelade. Æblecurd er mindst ligeså lækker og kan også bruges som fyld i kager i stedet for smørcreme. Den smager som koncentreret æble.

¾ dl æblesaft – 4  æggeblommer – 175 g sukker – 75 g usaltet smør – 2 tsk æblesirup (uden valnødder)

Pisk sukker, æblesaft, æblesirup og æggeblommer sammen (helst) i en rustfri eller emaljeret metalskål. Sæt skålen over i et kogende vandbad og pisk ca. 10 minutter, til cremen begynder at blive tyk.  Skær smørret i tern. Tag skålen op og tilsæt smørret. Pisk curden godt igennem og hæld den på glas. Stil glassene i køleskabet. Æblecurden har en holdbarhed på ca. 14 dage. Efter åbning 2 – 3 dage. Skyl evt. glassene med atamon, det forlænger holdbarheden.

Save

Save

Save

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top