skip to Main Content
Græskar, gode spisesorter, foto Nina Ewald

VERDENS BEDSTE GRÆSKARSUPPE

Jeg er tosset med græskar! – og har i årenes løb dyrket et utal af forskellige sorter i min lille have. Når der ikke har været plads nok her, har min gode veninde Lis gavmildt lånt mig arealer i sin store landbohave, hvor god jord og masser af hønsemøg har sat gang i planterne og har givet frodighed ud over alle grænser. På billedet ovenover er det mit barnebarn Lukas, som sidder i bilens bagagerum, midt i årets høst. Den skal vi have kørt hjem, så vi kan få lavet en masse spændende retter. Ikke mindst græskarsuppe i store mængder!

VÆLG DE RIGTIGE SPISESORTER – Nogle af mine bedste efterårsretter baserer sig på græskar, bl.a. denne skønne græskarsuppe – MEN det er langtfra alle sorter, der egner sig lige godt til madlavning. De store orange græskar, som supermarkederne bugner med lige nu, er ikke værd at sætte tænderne i. De er beregnet til dekorationer og til at skære lygter af, og de smager som at stikke tungen ud ad vinduet.  Nogle af mine yndlings spisegræskar er: Blue Hubbard, Butternut, Wintersweet, Mandelgræskar og Hokkaido. Min foretrukne frøleverandør er The Plant Explorer, som har et kæmpestort udvalg af usædvanlige sorter.

TIP: Heldigvis er mange grønthandlere begyndt at forhandle gode spisegræskar. Ellers prøv at finde gårde, der sælger græskar ved at google fx ’gårdbutik + græskar’ eller ’salg af græskar’. Så dukker der forhåbentlig salgssteder op i nærheden af dig.

graeskar-aaret-rundt-cover_resize

Til sidst i blogindlægget får du opskriften på min yndlings græskarsuppe. Den er hot, men det kan du selv justere, alt efter hvor meget chili, du kommer i. Opskriften er fra min bog GRÆSKAR ÅRET RUNDT. Den er udsolgt fra forlaget, men kan lånes på biblioteket.

Græskar, gode spisesorter, foto Nina Ewald

Græskar af egen avl; de fleste er gode spisesorter, til bl.a. græskarsuppe. Jeg er ret vild med de blå-grå-grønne nuancer og fantastiske former. Heldigvis er mange af dem langtidsholdbare og kan gemmes hele vinteren på en tørt og køligt (frostfrit) sted.

420-116a_resize

Et af de rigtig gode spisegræskar – og tilmed smukt. Frøposen er blevet væk, men jeg mener det er en ‘Blue Kuri’! Skøn til græskarsuppe og andre delikatesser.

363-62ab_resize

Hot græskarsuppe Denne stærke suppe giver med garanti den indre varme på en kold og blæsende efterårsdag. Særlig festligt ser det ud, når suppegryden erstattes med et stort udhulet græskar til servering.

Ingredienser (8 personer): 800 g spisegræskar uden skal – 400 g store, melede kartofler – 3 store løg – 1 porre – 1 grøn chili – 1 rød chili – 2 fed hvidløg – 50 g olie/smør – 1 dessertskefuld karry – ½ chorizopølse – 2 l hønsebouillon – salt

  • Skær græskar kødet i terninger på ca. 5 cm på hver led. Skræl kartoflerne og skær dem i tilsvarende stykker. Skær løgene igennem i fire-fem stykker. Fjern frøene fra chilierne, skær kødet i papirtynde strimler og tag ca. ¼ fra til senere brug. Pil hvidløgsfeddene.
  • Brun olie/smør blandingen i en stor gryde og svits karryen let heri. Hæld alle grøntsager i på én gang og vend dem i fedtstoffet, til de er let brunede. Hæld bouillon over og lad suppen koge ved svag varme ½ time.
  • Tag grøntsagerne op med en hulske og blend dem i en food-processor med lidt suppe ved, til en cremet konsistens. Hæld de blendede grøntsager tilbage i gryden og rør godt rundt.
  • Skær porren i tynde ringe og kom dem i suppen sammen med de fint snittede chilier fra før. Skær chorizopølsen i tynde skiver og kom dem i suppen. Lad den koge 5 minutter og smag til med salt. Server græskarsuppen rygende varm og byd godt brød til.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top