skip to Main Content
Græskar, foto Nina Ewald

GRÆSKAR – BRUG DEM TIL SURT OG SØDT

Lige nu er det højsæson for skønne spisegræskar, der har en liflig, let nøddeagtig smag. Hold dig langt væk fra de store orange græskar, som er beregnet til at skære lygter af. Til madlavning er der ikke meget sjov ved dem. Der er det fine ved spisegræskar er, at kødet har så tilpas neutral smag, at det kan kombineres med alle andre mulige smagsstoffer og bruges i masser af sammenhænge. I sidste uges blogindlæg om ‘Verdens bedste græskarsuppe gav jeg også et par bud på gode spisesorter samt tip til, hvor de kan købes.

Her får du endnu et par opskrifter fra min bog ‘Græskar året rundt’. Den kan du låne på biblioteket eller købe antikvarisk, for den er udsolgt fra forlaget.

363-17a_resize

Chutney med græskar og æbler

Det passer så fint, at på det tidspunkt, hvor græskarrene er modne, er æblerne også klar til at blive plukket. Her i haven har vi et gammelt Belle de Boskoop æbletræ, som altid sætter en helt overdådig mængde frugt. Smagen er syrlig – lige midt imellem spise- og madæble. Disse æbler giver sammen med græskar en fin chutney, som er lækkert tilbehør til mange retter – ikke mindst de orientalske. Som regel laver jeg en ordentlig portion, når jeg nu alligevel er i gang. Så er der også til at dele ud af, til familie og venner.

Ingredienser: ½ kg græskar uden skal – ½ kg syrlige æbler uden skræl – 3 porrer – 1 lille hot chili – 1½ tsk karry – 5 skiver ingefær – 2 fed hvidløg – 2–3 laurbærblade – 2 spsk sukker – 1 knivsp cayennepeber – ½ dåse konc. tomatpuré – 1 dl eddike – 1 dl vand – salt – evt. atamon

  • Skræl æblerne og skær dem samt græskarkødet i små tern. Skær porrerne i ikke for tynde skiver samt hvidløg i papirtynde skiver.
  • Skær chilien i tynde ringe og tag nogle stykker fra. Evt. kan du flække chilien og fjerne frøene, for de giver en ekstra stærk smag.
  • Kom de udskårne ingredienser i en gryde sammen med krydderier, sukker, tomatpuré, eddike og vand. Bring chutneyen i kog og lad den simre ca. ½ time. Du kan evt. tilsætte atamon, det forlænger holdbarheden.
  • Hæld chutneyen på rene, skoldede glas, læg et par ringe frisk chili i hvert glas, sæt låg på og lad chutneyen afkøle.

363-82a_resize

Bagte dessertgræskar

De marinerede græskarbåde er guf for alle dem, som har en sød tand. Selvom der bruges en del sukker, er det en let og frisk dessert – og jeg er vild med kontrasten mellem det varme græskarkød og iskoldt flødeskum.

Ingredienser (4 – 6 personer): 450 g græskar – 1 tsk kardemommefrø – 1 stang vanille – 1 usprøjtet appelsin – 100 g brun farin – 25 g smør

  • Skær græskarkødet i skiver på 1 – 2 cm’s tykkelse.
  • Stød kardemommefrøene i en morter. Skær vaniljestangen op på langs med en lille, spids kniv og skrab kornene ud med en ske.
  • Riv skallen og pres saften fra appelsinen. Bland de to dele og varm saften op til lige under kogepunktet sammen med vaniljestangen. Tilsæt 75 g farin og lad den smelte.
  • Tag gryden af ilden og tilsæt kardemomme og vaniljekorn. Læg græskarskiverne i et dybt fad eller en skål og hæld den varme marinade over. Stil fadet tildækket i køleskabet, når marinaden er kølnet af, og lad græskarrene stå til næste dag. Vend skiverne af og til.
  • Opvarm ovnen til 220 grader. Læg græskarskiverne i et ovnfast fad. Drys resten af farinen over. Læg små klatter smør ovenpå og bag dem i ca. 15 minutter.
  • Hæld marinaden i en gryde og kog den ind, til saucen får en tynd, sirupsagtig konsistens. Server desserten varm med appelsinsauce og iskoldt flødeskum.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top