skip to Main Content
Halloween, foto Nina Ewald

Græskarlygter til Halloween – skær dem selv

Jeg elsker græskar! Netop nu er det højsæson. Både for de græskar, der skal bruges til madlavning  og for dem, der skal forvandles til græskarlygter i den mørke tid – ikke mindst til Halloween.

Halloween har sine rødder i kelternes mystiske og gådefulde religion fra omkring år 450 f.kr. Det keltiske år sluttede den 31. oktober – en meget betydningsfuld dag, som blev fejret med en stor fest, kaldet samhain. Det gamle år var døende, men det nye år endnu ikke født, og man befandt sig i et slags tomrum mellem livets lys og de afdøde sjæles mørkeverden.

I den kristne kirke fejres Allehelgen den første søndag i november, og Halloween er en sammentrækning af det engelske ’All Hallows’ eve’ – allehelgensaften. Så i virkeligheden dækker de to betegnelser én og samme højtid, der har sit udspring i en oldgammel, hedensk skik.

De seneste år er Halloween blevet en populær festaften, hvor børnene klæder sig ud som hekse, spøgelser, skeletter, mumier og andre rædselsvækkende uhyrer, går fra dør til dør og råber ’trick or treat’ og forlanger slik og lækkerier. Foran husene er der pyntet op med græskarlygter, ’jack-o-lanterns’ udskåret som græsselige uhyrer, der nok kan skræmme både underjordiske væsener og ængstelige sjæle.

420-194a

Sille er klædt ud som heks og skal nok jage en skræk i livet på husets beboere, når hun banker på døren denne skumle aften, medbringende sin græskarlygte med en hylende varulv.

 

420-77a

Jeg stiller altid græskarlygter i vores have på steder, hvor de kan ses inde fra huset. Her er det en opstilling på terrassen. Også i vindfanget står der lygter, som hilser velkommen til både vores gæster og os selv.

Sådan skærer du græskarlygter

I stedet for at skære lygtemanden af et opretstående græskar, kan du også opnå en sjov virkning ved at lægge det på siden og lade stilken blive til en næse. Stil et eller flere fyrfadslys i bunden af græskarlygterne – gerne anbragt i et klart glas, der tager lidt af varmen

Materialer

Et eller flere græskar, gerne af forskellig form, farve og størrelse

Fyrfadslys

Lille, skarp køkkenkniv

Metalske

Tyk spritpen

1

Tegn med en spritpen på toppen af græskarrene, hvor lygternes låg skal skæres; en lige linje eller i zigzag. Skær lågene af med en spids, skarp kniv.

 

2

Skær kødtrevler og kerner fri med en kniv og tag dem op. En stor del kan som regel fjernes på én gang som en klump.

3

Skrab resten af kødet af græskarrets indvendige sider. Det går nemmest med en metalske. Fortsæt med at skrabe, til væggen er jævn og har en tykkelse på et par cm. Sørg for, at bunden er plan, så lysene kan stå fast.

4

Tegn dekorationer og ansigt – øjne, øjenbryn, næse, tænder, mund – med en spritpen. Vær opmærksom på, at hver enkelt del skal kunne skæres som én hel figur. Her er de dele, som skal skæres væk, malet sorte. Tegn også gerne figurer i låget; det lader lyset skinne opad.

5

Skær stykkerne ud med en spids, skarp kniv og sørg for at skære nogenlunde vinkelret på græskarrets yderside. Ret snitfladerne til, hvis de er blevet for skrå. Fjern synlige rester af de tegnede hjælpelinier på både låg og lygte med lidt sprit på en klud.

Save

Save

Save

Save

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top