skip to Main Content

DE TI BEDSTE BOGGAVER TIL HAVEELSKERE

Det lader sig ikke skjule – julen nærmer sig med raske skridt! Og det er på høje tid at tænke på julegaver. Havebøger er en oplagt idé til alle, der elsker deres have og det grønne liv. Her har jeg samlet 10 bøger, som jeg varmt vil anbefale. Det er boggaver, som du selv kan skrive på ønskesedlen, eller som du kan give til en god ven eller et familiemedlem, der også er tosset med haver!

Nogle af bøgerne er lige udkommet og har fanget min interesse, så de i hvert tilfælde skal på min egen ønskeseddel.  Andre har et par år på bagen, hvilket bestemt ikke gør dem ringere – tværtimod har de vist deres langtidsholdbarhed! Nogle er fyldt med smukke fotos til at lade sig inspirere af – andre er mere at betragte som opslagsbøger og leksika. Nogle vil være oplagt som “pigegaver”, mens andre nok mere vil tiltale mænd. Nogle er for de helt nye og uerfarne haveejere, mens andre er mere for nørder. Så der skulle være noget for enhver!

Dette er ikke en top-ti liste, så jeg viser simpelthen bøgerne i alfabetisk rækkefølge. Glædelig bogjul!

bier-i-baghaven

Vi har selv en lille bigård i baghaven med to gammeldags trugstader, som min mand bestyrer. Derfor skal der selvfølgelig en bi-bog med i listen over boggaver. Bier i baghaven er skrevet af de garvede biavlere Karing Gutfelt og Torben Overgaard, og den er både for nybegyndere og de mere øvede. Bogen giver masser af gode råd og praktiske anvisninger på, hvorledes man kommer i gang, om biernes pasning og sygdomme – og om hvilke bivenlige planter, man kan vælge til sin have. Og meget, meget mere. Alt sammen fint illustreret. Pris 248 kr.

blomster-aaret-rundt

Nu har Claus Dalby gjort det igen! Skrevet en moppedreng af en bog, sprængtfyldt med fristende og inspirerende fotos. Denne gang handler det om buketter og blomsterdekorationer, og Blomster året rundt tager, som titlen fortæller, udgangspunkt i de blomster og materialer, som hører de forskellige årstider til. Man kan slet ikke undgå at få lyst til selv at kaste sig ud i blomsterorgier, både de vilde med Kenzofarver og de mere romantiske i pastelfarver. Bogen viser hundredevis af buketter, kranse og andre dekorationer, nogle beskrevet trin-for-trin. Pris 300 kr.

hvilken-plante-hvor

Jeg har skrevet om denne bog før, men den må med igen på listen over julens boggaver, for det er min ‘bibel’! Hvilken plante hvor er skrevet af landskabsarkitekt Jane Schul og blev første gang udgivet i 1999. Sidste år kom den i en ny, stærkt revideret og endnu bedre udgave. En guldgrube af oplysninger fra landets måske mest vidende planteekspert. Her kan du få alt at vide om hvor(dan) planterne trives bedst, om deres egenskaber samt i hvilke sammenhænge, de egner sig bedst. Plus en masse andet! Pris 300 kr.

krydderurter

Lene Tvedegård fra gartneriet Toftegaard har skrevet den måske mest omfattende bog om krydderurter på dansk, både de vilde og de dyrkede. Krydderurter, bogen for urteelskere fortæller om mere end 300 forskellige slags, om  dyrkning, høst, opbevaring og andre praktiske anvisninger. Hertil kommer en fin indføring i krydderurternes historie og om, hvorledes de blev dyrket i middelalderens klostre. Endvidere er der kapitler om, hvorledes man kan anvende krydderurter på forskellig vis i madlavingen, samt opskrifter af kendte kokke. Pris 388 kr.

labyrinths-mazes

Jeg er vild med labyrinter. Først og fremmest dem, jeg falder over i haver og parker, når jeg er på haverejser rundt omkring i verden, men jeg samler også på bøger om dette emne. Francesca Tatarella tager læseren med rundt til labyrinter skabt af is, træ, græs, metal og flere andre materialer. Her er både de klassiske med høje hække, men også indendørs labyrinter fra bl.a. franske katedraler. Forskellen på en  labyrinth og en maze er, at førstnævnte er én lang snoet rute uden forgreninger, men den sidste er fuld af sidegange og blindgyder – og det er dem, der efter min mening er de sjoveste at udforske! Kan bestilles hos Plantarum. Pris 325.

min-havekalender

Her er en både smuk og praktisk kalender, dagbog og notesbog i ét. Med den kan man som haveejer holde styr på alle notater, udklip, planteskilte og alt muligt andet. Lige en bog for mig, som er noget af et rodehoved! Haveselskabets Mit haveår er lavet til at tage med ud i haven eller på planteskolen. Den har praktiske funktioner så som kraftige plastiklommer, du kan gemme udklip og frøposer i, og den har både blanke, ternede og linjerede sider, som kan bruges til haveplaner, skitser og noter med plantenavne og tips. Kan købes hos Haveselskabet og udvalgte boghandlere. Pris 200 kr.

smagen-af-rabarber

Uhm – jeg er vild med rabarber og har altid haft dem i haven. Som barn spiste jeg bare de sure stængler lige fra planten, men i dag bruger jeg dem i alle mulige kulinariske sammenhænge, og her er Smagen af rabarber af Inger Vaaben en stor inspirationskilde. Bogen fortæller rabarberens om historie, om botanik, forskellige sorter og dyrkning – og så rummer den 35 lækre opskrifter, kreeret af kokken Carsten Lunding. Alt sammen illustreret med skønne fotos og spændende tegninger og plancher. Pris 188 kr.

snittede-smaafugle

Søger du boggaver til mænd, er Snittede småfugle et godt bud. Selv er jeg meget fascineret af denne disciplin og har forsøgt mig i kunsten at snitte fugle – og det er min erfaring, at det er meget meditativt at sidde ude i haven og arbejde med pind og kniv! Så bogen er med på min liste, selvom den ikke er en egentlig havebog. Forfatteren Frank Egholm skriver, at snitteri er for aldersgruppen 11 år og opefter. Han giver rigtig mange gode råd og anvisninger for både nybegyndere og øvede. Bogen viser teknikkerne i både tekst og fotos, og den fortæller om egnede træsorter, maling og montering af fuglene. Kan købes direkte hos  forfatteren samt i boghandler. Pris 198 kr.

stauder

Det at sammensætte blomster og skabe smukke bede er noget af det dejligste ved at have en have. I bogen Stauder – sådan skaber du smukke staudebede giver de to forfattere Birgit Reimer (fra Caroline Mathildestiens Planteskole) og Maria Juhl Jacobsen opskrifter på 32 forskellige bede. Ud fra et modul på 1 x 1 meter beskrives hvilke planter, der skal til at skabe forskellige farveholdninger og stemninger. Nemt og overskueligt, som var det madopskrifter! Herudover er der kapitler med plantebeskrivelser og dyrkning. En bog for dem, som ikke har så megen haveerfaring. Pris 170 kr.

traeernes-hemmelige-liv

Denne bog har jeg endnu ikke læst, men jeg så et indslag på TV om den og blev helt fascineret. I Træernes hemmelige liv fortæller forfatteren Peter Wohlleben (tysk skovfoged) om, hvorledes træer har følelser og kan kommunikere med hinanden, bl.a. gennem rødderne og svampe. De drager omsorg for hinanden og for deres afkom, mens nogle arter er ærkefjender. Bogen fortæller mangt og meget om træerne og deres livscyklus, som de færreste af os nok ved. Jeg har altid holdt meget af træer, så den bog er nu et af mine julegaveønsker! Pris 250 kr.

Til slut vil jeg ikke undlade at nævne mine egne seneste havebøger, som også er gode boggaver til de haveglade: DESIGN DIN HAVE MED HØJBEDE, pris 290 kr. – DESIGN DIN HAVE MED FARVER, pris 280 kr. – KREATIVT GENBRUG, IDEER TIL HAVEN, pris 300 kr. Dem kan du læse mere om her.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top