skip to Main Content
Overdam Planteskole 4, foto Nina Ewald

Græsser som fokuspunkter i vinterhalvåret

Græsser er en af tidens trends i haverne. Landskabsarkitekter har i mange år med stor effekt anvendt græsser i deres designs, og også private haveejere er hoppet med på vognen. Overdam er en helt speciel planteskole med græsser som omdrejningspunkt. Den er kendt over hele verden, som en af de førende indenfor produktion af prydgræsser. Ejeren og forædleren Poul Petersen er født og opvokset på stedet, og han er en kapacitet indenfor sit felt med over 150 sorter i produktion. Mange har han selv forædlet. I tidens løb er det blevet til en lang række, bl.a. dværgpibegræs, Molinia caerulea ’Overdam’, der danner 30 cm høje tuer, som kan minde lidt om pindsvin – og en høj elefantgræs Miscanthus ’America’ med enkelte gule tværstriber. I øvrigt forædler Poul Petersen også andet end græsser. Jeg elsker den slags special-planteskoler, hvor man kan købe plantearter og sorter, som ikke er til at få fat i i den ‘almindelige’ plantecentre, der har et meget mere strømlinet sortiment.

Selv har jeg også anvendt græsser i haven i mange år – og jeg er så heldig, at Overdam Planteskole kun ligger 15 kilometer fra, hvor jeg bor, så de fleste af mine græsser stammer derfra. Min yndling er elefantgræssen Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’, som er pragtfuld, når aksene er dækket af rim. Den ses herunder i et lille vinter-stilleben.

Til Overdam Planteskole hører flere store og meget inspirerende besøgshaver,  hvor man kan opleve græsserne udvikle sig i årets løb, i samspil med andre planter, ikke mindst stauder (stedsegrønne) træer og buske. For nylig var jeg på besøg på planteskolen, og selvom det er midt på vinteren, var det en stor oplevelse. Græsser viser virkelig deres storhed fra efteråret, hvor de står med deres nejende aks til denne vintertid, hvor haverne ellers ikke har så meget at byde på. Her kan du læse mere om Overdam Planteskole.

Ved indgangen til besøgshaven på Overdam planteskole mødes man af krukker, fyldt med små græsser og forskelligt stedsegrønt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smalle stier leder gennem haven, så man kan opleve beplantningen fra forskellige vinkler. Om vinteren er det først og fremmest gyldne græsser og smukke, krogede træformer, der dominerer. Her er det en opstammet ene, Juniperus virg. ’Hetzii’.

Der mangler ikke grønt i Overdams græshave i vinterhalvåret. Her en storbladet bambus, Sasa tesselata.

Kikker man nedad, er der også masser af grønt, så som vortemælk til venstre, Euphorbia amygdaloides var. robbiae og til højre en gulstribet japansk star, Carex morrowii ’Ice Dance’.

Foran huset vokser der en tæt ‘skov’ af forskellige græsser. Bl.a. elefantgræs, Miscanthus ‘Malepartus’

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 2 Comments

  1. Meget fin beskrivelse af Overdam, hvor er du heldig at bo så tæt på sådan en skøn planteskole, desværre har jeg ikke været der endnu, men håber det bliver til et besøg i år. Kleine Silberspinne er også en af mine yndlings, og på min tur til Holland sidste år blev jeg ret vild med Panicum Virgatum staudehirse, de er super fine.

  2. Du skal unde dig selv et besøg på Overdam, når du kommer på de kanter. Showhaverne er så smukke på alle årstider. Googlede lige Panicum Virgatum – den ser også dejlig ud.
    Bedste hilsner Nina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top