skip to Main Content

‘BLÅ DELFT’, EN IDÉHAVE I KEUKENHOF

Sidste år var jeg en tur til den hollandske blomsterpark Keukenhof. Det er altid en overvældende og farverig oplevelse. Parken viser de nyeste sorter af alle slags forårsløg, med tulipanerne i højsædet. Men den rummer også en lang række små idéhaver med hvert sit tema. Da jeg var på besøg, var et af temaerne ’Blå Delft’. I 1700-tallet lykkedes det keramikere i byen Delft at efterligne hvidt porcelæn. De fandt frem til en teknik og glasur, så keramikken til forveksling kom til at ligne det stærkt eftertragtede hvide, kinesiske porcelæn. Den dag i dag fremstilles der masser af ’Blå Delft’ keramik med både klassiske og moderne (håndmalede) motiver og former.

I ’Blå Delft Haven’ fejrede Keukenhof sidste år 300-året for opfindelsen af den blå-hvide keramik, og der blev vist masser af plantekasser, vaser, krukker og andet godt i den lille inspirationshave. Mange af opstillingerne tog udgangspunkt i skår og knækkede keramikting, som blev samlet til fantastiske mosaikker. I år slår Keukenhof portene op den 23. marts holder åbent indtil 21. maj. Du kan læse mere her.

Store plantekasser flankerer stier og bede i ‘Blå Delft’ haven’ – beplantet med først og fremmest narcisser i tætte klynger.

Når man går tættere på, ser man tydeligt, hvorledes der er leget med skår i forskellige former, og med alle mulige mønstre. I mosaikkerne indgår tallerkener, krus, kander, kakler og mange andre ‘Blå Delft’ keramikting.

Forskellige keramikvaser, krukker og figurer er blevet limet sammen til nye og anderledes opsatser, fyldt med forårsløg.

En stor krukke er blevet ‘beklædt med forskellige tallerkenskår. Mellemrummene er fyldt op med mos, og krukken bugner af blå og hvide perlehyacinter.

Kysse-kysse! På kanten af en af plantekasserne er anbragt en række af små hollænderpiger og -drenge, der kysser på livet løs og er helt ligeglade med, at de bliver betragtet af tusindvis af besøgende.

Jeg er selv vild med mosaik af denne slags, som er skabt af gamle skår og forunderlige ting, og udgav helt tilbage i 2000 en bog om dette. Den hedder ’Unik mosaik’, og i den fortæller jeg trin-for-trin, hvordan man skaber denne særlige slags mosaik. Derfor var ’Blå Delft haven’ en særlig oplevelse for mig! Bogen er for længst udsolgt fra forlaget, men du kan låne den på biblioteker eller købe den antikvarisk.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top