skip to Main Content

EN HYLDEST TIL BLOMSTERKUNSTNEREN TAGE ANDERSEN: 70 ÅRS FØDSELSDAG OG 50 ÅRS JUBILÆUM

Andersen er et godt, gammelt dansk efternavn – men eventyrfeen har har løftet sin tryllestav og drysset med guldstøv, så navnet lokker med løfter om forunderlige universer. Tænk blot på digteren Hans Christian, og så er der (blomster)kunstneren Tage. Begge har på hver sin måde været med til at sætte Danmark på verdenskortet. Nu kan sidstnævnte holde to runde mærkedage på én gang, hvilket fejres med en unik gallaforestilling i Østre Gasværk Teater på onsdag den 29. marts, hvortil man kan købe billetter – se nederst på siden.

Her er det Tage Andersen, det handler om. Når jeg har sat parantes om (blomster), skyldes det, at hans virkefelt strækker sig langt ud over blomsterne, selvom det er dem, han oftest forbindes med. Tage kom til verden i Thy i 1947 og blev udlært som konditor. Men hans skabertrang gik langt videre end til de søde sager, og allerede som 20-årig åbnede han sin første butik. Efter nogle år gik turen til København, hvor den unge fremadstormende kunstner overtog Kongelige hofleverandør Svend Schaumanns blomsterforretning på Kongens Nytorv i 1972. Efter nogle år på denne adresse, flyttede han i 1987 rundt om hjørnet til  nye lokaler i Ny Adelgade, hvor han skabte ‘Huset Tage Andersen’, en enestående butik, showroom og atelier i ét, som stadigvæk er hjertet i hans virke.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er en stor beundrer af Tage Andersen, som er ganske enestående i det danske kunstliv. Mange forbinder ham kun med blomsterne, men hans kunstneriske begavelse og formåen går langt ud over dette – og han er helt sin egen. Har aldrig været til fals for ‘tidens trends’ – men har i stedet for selv været den, der har sat dagsordener. I tidens løb har jeg været så heldig, at jeg har oplevet mange af Tage Andersens utallige udstillinger og events rundt omkring i Europa, bl.a.: Blomsterkonditoriet i København, Gardenshow i Holland, udstillingen ‘Fantasia’ på Schloss Hünnefeld i Tyskland, Camelliaudstilling i Haveselskabets Have, ‘Dialog’ på Statens Museum for Kunst og sidst, men ikke mindst adskillige besøg på Gunillaberg i Småland, Sverige. Altid dybt inspirerende oplevelser, som har udmøntet sig i mange forskellige artikler.

Tage Andersen har en helt enestående og dybt personlig tilgang til både blomster, natur, arkitektur, bolig, ballet og opera. Han har arbejdet med forskellige materialer ud over blomsterne – ikke mindst metal, glas og keramik, hvor han også ofte allierer sig med dygtige håndværkere, som kan føre hans ideer ud i livet. I årenes løb har han også skrevet en lang række bøget. I sandhed en mand, der favner vidt! Mange kender allerede hans blomsterkreationer, som er blevet flittigt efterlignet af mange andre blomsterdekoratører i årenes løb. Men derudover har han arbejdet med møbelkunst og indretning – og ikke mindst hans mange landskabelige installationer finder jeg overvældende smukke  og ‘breathtaking’.

For ni år siden overtog Tage Andersen herregården Gunillaberg, og her har han fundet et sted, hvor hans kunstneriske ambitioner kan forenes. Om dette skriver han selv: Jeg erhvervede herregården Gunillaberg sommeren 2008, beliggende ved Bottnaryd i Småland, midt imellem Stockholm og København. Nu er et nyt kapitel begyndt, både for Gunillaberg og for mig selv. Her findes lys og luft, plads til min kunst og mine dyr, og stor potentiale for videre udvikling. Prosaisk, men smukt placeret i skoven på det smålandske højland – omgivet af betesmarker og raviner, med karpedam og rislende vandløb, magi og atmosfære.

De to runde mærkedage fejres med en særforestilling i Østre Gasværk Teater, hvor Tage Andersen slår portene op for for Flemming Flindts dramatiske ballet, Enetime, hvori medvirker Vivi Flindt som Pianistinden, mens den internationale balletstjerne Johan Kobborg fra London har rollen som Balletmesteren og fra Den Kongelige Ballet solodanser Ida Praetorius som Eleven. Og så er det naturligvis Tage Andersen, der selv står for scenografien i teaterets unikke scenerum. Det er ‘once-in-a-lifetime’ forestilling, hvortil der er mulighed for at købe billetter. Læs mere om ARRANGEMENTET og køb billetter HER.

‘Huset Tage Andersen’ har i 30 år ligget i Ny Adelgade i hjertet af København. Det danner rammen om Tage Andersens liv og virke.

I den snævre baggård er der opført en stor ‘Classica’ pavillon, som Tage Andersen har bygget videre på, og som er fyldt med blomster og lyde af rislende vand og kvidrende fugle.

At besøge butikken er som at træde ind i et magisk univers, fjernt fra verdens vrimmel. Mangfoldige spejle opløser rummene i facetter, og utallige installationer med blomster, vaser, fuglebure, lamper og møbler gør det til en overvældende oplevelse.

Gunillaberg er en gammel svensk herregård, som Tage Andersen overtog i 2008. Hertil hører en stor park, som ganske langsomt er blevet transformeret til et Andersen’sk univers. Stedet er åbent for besøgende, og en udflugt hertil kan varmt anbefales.

Ved indgangen til Gunillaberg mødes man af en dramatisk, mange meter høj skulptur, som Tage Andersen har bygget af grene over et metalskelet.

Mange møbeldesigns er det blevet til fra Tage Andersens hånd. De trebenede stole er både siddemøbler og indgår i en vandinstallation på Gunillaberg, hvor de danser over spejlbassinet som yndefulde insekter.

Indenfor er den gamle herregård præget af Tage Andersens stil og møbelarkitektur. Her er skiftende udstillinger, ligesom der afholdes koncerter i rummene.

Sidste tilføjelse til Gunillaberg er det 400 kvm store orangeri, som stod færdigt for et par år siden. Her er en fortættet, grøn atmosfære, og om vinteren bruges det til opbevaring af sarte planter, bl.a. Camellia.

Save

Save

Save

Save

This Post Has 2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top