skip to Main Content
Juliana Classic Drivhus, Foto Nina Ewald

Mit dejlige lille drivhus

Småt er godt, siger man, og det passer i den grad på mit lille drivhus. Sådan et havde i mange år stået højt på ønskesedlen, men jeg syntes egentlig ikke, der var plads i vores lille have, og det var også mange penge at spendere. Og hvor megen tid gad jeg egentlig bruge til at plante, nusse – og ikke mindst gøre rent hver forår. (Det skal lige siges, at rengøring er hverken min yndlingsbeskæftigelse eller spidskompetence!). Det vigtigste for mig har hele tiden været at kunne dyrke tomater, chili og basilikum. Ligesom jeg også gerne vil kunne drive frø og sarte planter frem i potter lidt tidligere end på friland.

For et par år siden fik jeg så et betragteligt tilskud til et drivhus i fødselsdagsgave, og det blev startskuddet på mit nye drivhusliv. Valget faldt på et Juliana Classic drivhus af cedertræ, som er både solidt og meget smukt. Det fås i både 4,4 kvm og 7,2 kvm. Hvis det skulle kunne placeres i vores lille køkkenhave, var der kun plads til den mindste størrelse. Ellers skulle det anbringes andetsteds i haven, og det ville ikke passe ind i resten af havens design. Så valget faldt altså på et 4,4 kvm stort drivhus. Der var mange advarende røster om, at jeg ville fortryde, at jeg ikke valgte en større model. Men nej – nu har det været i brug i et par sæsoner, og jeg har overhovedet ikke fortrudt. Specielt om foråret er det skønt, at rengøringen kan overstås på et par timer. OK, jeg kunne da godt bruge 1 – 2 kvm mere, men det er ikke noget stort savn. Det har vist sig, at med en gennemtænkt planløsning kan jeg dyrke en masse på det beskedne areal. Tomaterne vokser i kapillærkasser, mens chili, basilikum og andre krydderurter er plantet i højbede. Der er desuden forskellige hylder til både fralægning og til potter, som står i zinkbakker med fiberdug i bunden, der fungerer som kapillærmåtte. Her udover er der blevet plads til et robust plantebord i galvaniseret stål, hvor jeg kan stå og arbejde og bl.a. potte om. Efterfølgende er vinduerne blevet forsynet med et åbne-lukkesystem, som automatisk indretter sig efter temperaturen – et must efter min mening!

FAKTABOKS – Her kan du læse om de produkter, jeg har nævnt: Juliana Classic af cedertræ. Zinkbakken drivhushylder og skjulere til kapillærkasser. LAND Højbede af galvaniseret jern. PLUS pottebord. Hvis du vil vide mere om drivhuse, er der netop udkommet en glimrende bog om dette emne: Kom videre med dit drivhus af Lars Lund. Udgivet på Gyldendal i samarbejde med Haveselskabet.

Juliana Classic Drivhus, Foto Nina Ewald

Drivhuset er så lille, at det kunne samles på plænen udenfor køkkenhaven og så simpelthen bæres på plads hen over stakittet ind til køkkenhaven. De krævede dog to unge, stærke fyre!

Juliana Classic Drivhus, Foto Nina Ewald

Her var tidligere et højbed, men da det blev fjernet, var der lige plads til det lille Juliana Classic drivhus på 4,4 kvm. Det er af cedertræ og kræver ingen behandling, da træet er selvimprægnerende. Med tiden har det fået en smuk grålig farve. Drivhuset står på en belægning af hårdbrændte haveklinker, og det er solidt forankret i det medfølgende fundament.

Drivhus med højbede og kapillærkasser, foto Nina Ewald Pottebord fra PLUS, Foto Nina Ewald

Drivhuset er indrettet med højbede at galvaniseret jern og kapillærkasser i zinkskjulere fra hhv. LAND Højbede og Zinkkassen. Hertil kommer et praktisk pottebord i galvaniseret stål fra PLUS.

Zinkhylde med kapillærmåtte, Foto Nina Ewald733-106a_resize

Der er forskellige hylder i drivhuset. Her er det en zinkbakke med fiberdug i bunden, så jeg kan vande godt igennem, og potterne står på det fugtige underlag og kan holde sig friske i lang tid. I stedet for, at de skal vandes dagligt.

Højbed i drivhus, Foto Nina Ewald

Jeg har flere slags chilier, som stortrives sammen med forskellige varmeelskende krydderurter.

Tomater, Foto Nina Ewald

Tomater af egen avl er simpelthen noget af det bedste. Jeg har både selv taget frø og sået udvalgte sorter, ligesom jeg også har købt ‘færdige’ planter, lige til at placere i kapilærkasserne. De sidstnævne kan jeg hurtigere høste af end af mine egne frøspirede. Hvert år har jeg fire til fem forskellige sorter.

Chilier, Foto Nina Ewald

De helt stærke chilier holder jeg mig fra, for de kan være så heftige, at vi simpelthen ikke kan holde ud at spise dem. Men de mellemstærke sorter har vi mange forskellige af. Dem bruger jeg til alt muligt, fra sammenkogte retter til syltede rødbeder. Nogle chilier bliver tørret, andre laver jeg pasta og salsa af.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

This Post Has 5 Comments

 1. Hej Nina.
  Jeg søgte efter små drivhus på nettet den anden dag og fandt dette søde lille drivhus. Hvor dejligt at jeg så et par dage efter ser, at du lige har skrevet om netop dette drivhus. Du har fået det super flot indrettet og jeg kan se at der er plads til en del planter.
  En drøm om et lille drivhus er startet hos mig ……

  1. Hej Lotte – ja, det var da heldigt, at jeg lige var på banen med et indlæg om lige dit ønskedrivhus. Det har, som du kan forstå, været til meget stor glæde for mig. 🙂 Nina

 2. Hej.
  Stort tillykke med det nye drivhus. Vi købte det samme for lidt over et år siden. Vi glædes over det hver eneste dag, hele dagen.
  Vi anskaffede et Netatmo system med temperatur, fugtighedscreme målinger Mvh. Inde og ude, hvor udendørs stationen er i skygge i drivhuset. Det er vildt at se hvor meget og hvor hurtigt temperaturen varierer. I dag fra -2 grader til 6 grader kl. 22.
  Bedste hilsener.
  CC

  1. Tak for din kommentar. Ja, som du kan forstå, er jeg også MEGET glad for mit drivhus. Og forbløffet over, hvor meget, der egentlig er plads til på de få kvadratmeter. Du har fuldstændig ret – det er utroligt, så hurtigt, der bliver varm inde i det, selv på næsten overskyede dage. 🙂 Nina

 3. UPS. Jeg glemte til temperaturen på 21,5 grader, det var en kold dag.
  Og så kan jeg se åbning af vinduernes temperatur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top